BIST 10.941
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.515,59
HABER /  GÜNCEL

Yabancı bankalar göz hapsinde

BDDK'nın yeni hizmeti ile tüm dünyadaki riski yüksek bankalar belirlendi. Şimdilik kurumun üst düzey yöneticilerine açılmış olan uygulama yaygınlaşacak

Abone ol

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) başlattığı FİNDÜNYA (Finansal Dünya Haritası) uygulaması ile Türk bankacılık sisteminin ülke risklerini görsel olarak sunan web tabanlı bir uygulama hazırladı.

Aylık bazda bilgi sunulan FİNDÜNYA uygulamasında Türkiye'de kurulu bankalar ile yurtdışında kurulu bankaların Türkiye'deki şubelerinin yurtdışında yerleşik taraflarla gerçekleştirdikleri her türlü bankacılık işlemlerinden kaynaklanan riskleri, dünya haritası üzerinde görsel olarak ve ayrıntılı veri biçiminde yer alıyor. Başlangıç olarak Kurul'un üst düzey yöneticilerine açılmış olan uygulama, 2012 yılında yetkilendirilen personelin kullanımına da açılacaktır. Böylece Türk banka ve şirketler iş yapacağı yabancı bankaları BDDK'dan sorarak işlem yapıp yapmama kararı verebilecek.

FİNTÜRK'Ü DE HAZIRLAMIŞTI

BDDK gerçekleştirdiği FİNTÜRK uygulaması ile de bankacılık sektörünün en önemli kaynak ve kullandırım kalemi olan mevduat ve kredilerin coğrafi dağılımını yansıtıyor. Uygulamanın ikinci versiyonunda, şube kodları yerine müşterilerin yerleşik olduğu iller esas alınmış, kredi ve mevduat dağılımı iller bazında kullanıcılara sunulmaya başlandı. FİNTÜRK uygulaması ile illere göre nakdi (canlı-donuk), gayrinakdi kredi dağılımına; mevduat türleri detayında mevduat dağılımına; kredi ve mevduatın illerde yaşayan nüfusa göre dağılımını gösteren oranlara; kredi performans değerlendirmesini sağlayan çeşitli oranlara, bireysel kredi dağılımına, sektörel kredi dağılımına ve il bazında şube dağılımı bilgilerine erişilebiliyor.

YÖNETİCİLER GÖRÜYOR

Türk bankalarının gerçekleştirdiği her türlü işlemin riski BDDK Başkanı Bilgin ve yöneticilerin önünde...

12 YILDA TEK İZİN VERDİ

Başkan Tevfik Bilgin döneminde Türk bankalarının yanı sıra yabancı bankaları da adım adım takip ediyor. Özellikle global finansal krizin etkilerinin yabancı bankalarda yol açtığı tahribat Başkan Bilgin tarafından da sık sık dile getiriliyor. Onun dönemide yapıları sağlamlaşan Türk bankaları defter değerlerinin birkaç katı fiyatla alıcı buldu. Ancak lisans vermekte oldukça cimri davrandı. BDDK'dan 12 yıl aradan sonra Lübnanlı Audi Bank lisans alan ilk banka oldu.