BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Açlık grevine son veren Filistinli sürgünde

İsrail'de 43 gündür açlık grevi yapan Batı Şerialı kadın tutuklu, İsrailli yetkililerle yaptığı anlaşma gereği üç yıllığına Gazze'ye sürgün erdildi.

Abone ol

İsrail'de 43 gündür açlık grevinde olan Filistinli kadın tutuklu Hanan Şalabi, salıverilerek Gazze Şeridi'ne sürgüne gönderildi.

Hana Şalabi 16 Şubat tarihinden beri hakkındaki suçlamalar açıklanmaksızın, yalnızca güvenlik tehdidi oluşturduğu belirtilerek gözaltında tutuluyordu.

Şalabi geçen hafta, üç seneliğine Gazze Şeridi'ne gönderilmesi karşılığında açlık grevine son vermeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

İsrail ordusu Şalabi'nin "terör eylemlerine karışmama" sözü verdiğini söylüyor.

Şalabi üç yıllık sürgünün bitiminde Batı Şeria'da bulunan evine dönmesine izin verileceğini kaydetti.

İslami Cihad üyesi olan Şalabi dün ailesinden gözyaşları içinde ayrıldı; Gazze Şeridi'ne varışında onlarca İslami Cihad ve Hamas üyesi tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı.

Doktorlarının açlık grevinde 14 kilo kaybettiğini söylediği 30 yaşındaki Şalabi daha sonra doktor kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürüldü.

300 'idari gözaltı'

Hana Şalabi, mahkemeye çıkarılmamasını protesto amacıyla gözaltına alındığı gün açlık grevine başlamıştı.

Şalabi geçen Ekim ayında İsrailli asker Gilad Şalit'in salıverilmesi karşılığında serbest bırakılan yüzlerce Filistinli tutukludan biri.

İsrail, istihbarat kaynaklarını korumak için bazı Filistinli tutukluları mahkemeye çıkarmadan gözaltında tuttuğunu söylüyor ve bu uygulamaya "idari gözaltı" adını veriyor.

İsrail cezaevlerinde bu türden 300 tutuklu bulunduğu tahmin ediliyor.

İnsan hakları örgütleri ve AB ise aylarca, hatta bazen yıllarca süren bu uygulamayı eleştiriyor.

İsrail geçen ay açlık grevindeki bir başka Filistinli tutuklu olan Kadir Adnan'a "idari gözaltı "süresi bitmeden salıverileceği sözü vererek 66 günlük açlık grevini bitirmesini sağlamıştı.

İsrail cezaevlerinde halen 20'den fazla Filistinli açlık grevlerini sürdürüyor.