BIST 10.260
DOLAR 32,27
EURO 34,70
ALTIN 2.394,28
HABER /  GÜNCEL

Türkiye depresyonda!

Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri olan işsizliğin insanda yaptığı yıkım çok büyük oluyor.

Abone ol

Günümüzde hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde en büyük sorun işsizlik. İnsanları maddi olarak sıkıntılı duruma sokan işsizlik, psikolojilerini de etkiliyor.

Bu psikolojik etki nedeniyle işsiz insanlarda stres, uykusuzluk, yeme bozuklukları ve kaygı gibi sorunlarla birlikte depresyon ortaya çıkıyor. Uzmanlar, "İşsizlik büyük bir umutsuzluğa, çaresizliğe, yalnızlık duygusuna yol açıyor" uyarısını yapıyor.

İşsizlik, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin son yıllardaki en önemli sorunlarının başında geliyor. İnsanların hem bireysel hem de aile hayatlarını maddi ve manevi olarak etkiliyor. Bir işte çalışmanın insanlar için önemli bir noktada doyum sağladığını belirten uzmanlar, her insanın içinde geçim kaygısı bulunduğunu ve kaygının beraberinde iş sahibi olma ve çalışma isteğini doğurduğunu kaydediyor.

Psikologlar, geçim kaygısının giderilmesi ile birlikte kişide saygınlık ve özgüven oluştuğunu söyleyerek, aynı zamanda sosyal çevre ile iletişim kurmak ve itibar görmek nedeniyle bir işte çalışmanın en temel ihtiyaçlar arasında yer aldığını anlatıyor.

Uzmanlar, bir insanın işten çıkarılması veya işini kaybetmesi durumunda, yalnızlık duygusuna ve depresyona sürüklendiğini belirterek şu tespitleri yapıyor:

"İşsiz kalan bir insan için çoğunlukla hayatın anlamı azalıyor ve gelecekle ilgili karamsarlıklar ortaya çıkıyor. Kişinin kendisine saygısının temel unsurlarından biri olan topluma yararlı olma duygusunun kalkması ile birlikte, kişide saygınlığı yitirme duygusuna neden oluyor. İnsanın kendisine özgüveninin yok olması işsizleri intihara kadar sürükleyebiliyor. Psikolojisi bozulan ve depresyona giren kişide, aşırı derecede stres, sinirlilik, endişe, uykusuzluk ve yeme bozuklukları gibi problemler görülebiliyor"

Uzmanlar, Türkiye'de işsizlikten dolayı psikologa başvurma oranının düşük olduğunu belirterek, "Hatta çoğu zaman yaşadıkları psikolojik problemlerin işsizlikten kaynaklandığının bile farkında değiller. Genelde depresif belirtilerden (hayatın anlamını yitirmek, enerji ve istek azlığı, özgüven kaybı), yüksek derecede stres, kaygı ve bunların sonucu olarak psikosomatik rahatsızlıklardan ve ev içi (ailevi) ilişkilerde yaşanan sorunlardan şikayetçi olarak yardım istemektedirler" değerlendirmesini yapıyor.

Aynı zamanda Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre işsizlik oranının yüzde 11.5'ten yüzde 12.3'e çıktığını hatırlatan uzmanlar, her geçen gün işsizliğe bağlı psikolojik sorunlar yaşayan insanların profesyonel yardıma ihtiyaç duyarak başvuruda bulunmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor. İnsanların bireysel olarak etkilendiği kadar toplumun da işsizlikten etkilendiğini söyleyen psikologlar, "Artan işsizlik insanların gelecek güvencesine tehdit oluşturduğu için kişilerde "gelecek endişesi"ni doğuruyor.

Bu endişe kişilerin davranışlarına ve duygularına yansıyor" diye konuşuyor. Uzmanlar işsizlikle birlikte, değer yargılarını yitirmiş, toplumsal dayanışmanın azaldığı, bireysel çıkarların artığı, umutsuz, ümitsiz ve kişiler arası ilişkileri bozuk bir toplum çıktığını ifade ediyor.