BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,09
ALTIN 2.466,08
HABER /  GÜNCEL

Türkiye birkez daha restini çekti!

Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Afif Demirkıran, Türkiye'nin son kararını açıkladı...

Abone ol

Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Afif Demirkıran, Kıbrıs Rum kesiminin başkanlık edeceği konsey toplantılarına iştirak etmeyeceğiz. İlişkileri dondurma söz konusu olacak'' dedi.

Demirkıran, gazetecilerle kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. AB ile ilişkilerde bir tıkanıklığın olduğunu ifade eden Demirkıran, son bir yılda hiç bir faslın açılmadığını, 18 faslın da bloke edildiğini anımsattı. Bunu anlayabilmenin mümkün olmadığını ifade eden Demirkıran, Kıbrıs sorununun, AB ile ilişkilerin önünü ciddi şekilde tıkadığını kaydetti.

AB'nin Kıbrıs Rum kesimini üye yaparak büyük bir hata yaptığını dile getiren Demirkıran, BM himayesinde sürdürülen müzakerelerden uzlaşı çıkmasını ümit ettiklerini söyledi. Demirkıran, ''Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığında, başkanlık edeceği konsey toplantılarına iştirak etmeyeceğiz. İlişkileri dondurma söz konusu olacak. Ancak komisyon çalışmaları sürebilir'' dedi.

TÜRKİYE AB PROJESİNE İNANIYOR

''Biz AB projesine inanıyoruz'' diyen Demirkıran, fasıllar açılsın açılmasın AB ile ilişkilerin teknik düzeyde, mevzuat anlamında yürütüldüğünü söyledi. Bugün Türkiye'nin ekonomik durumunun çok iyi olduğunu, AB'nin notunun sürekli düştüğünü dile getiren Demirkıran, ''Ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar'' diye konuştu.

AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR

Şu safhada Türkiye'nin AB'ye değil, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu dile getiren Demirkıran, şunları söyledi:

''AB, eğer global aktör olmak istiyorsa, bölgeye demokrasiyi yaymak istiyorsa Türkiye'ye ihtiyacı var. Bir söz var 'Su alan gemi terk edilmez' diye. AB bu haldeyken ilişkileri kesip onları yalnız başına bırakmak istemiyoruz. Çünkü biz AB'yi kurtarmak istiyoruz. İstiyoruz ki AB küçücük bir Kıbrıs'a mahkum kalmasın, esiri olmasın.''

"NİYE KAFASINA İNDİRMEDİN?"

Demirkıran, Avrupa'nın enerji güvenliğinin Türkiye'ye bağlı olduğunu belirterek, ''Günü, saati geldiğinde belki biz AB'ye girmek istemeyiz'' diye konuştu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında Hollanda Parlamenter Barry Madlener'in AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a karikatür vermek istemesiyle gelişen olayları anlatan Demirkıran, ''Faşist, ırkçı, meczup, hatta ben 'lağım çukuru' olarak nitelendirmiştim. Ne derseniz deyin'' diye konuştu.

Türkiye'ye döndükten sonra bu olayla ilgili tepkilerin ne olduğunun sorulması üzerine Demirkıran, özellikle hemşehrilerinin ''Niye karikatürü kafasına indirmedin'' dediklerini söyledi.