BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hintli bakkal, yabancı market zincirlerine direniyor

Hindistan hükümeti perakende sektörünü yabancı şirketlere açma kararını askıya aldığını açıkladı. Pazarcılar ve bakkallar, plana güçlü biçimde muhalefet ediyordu.

Abone ol

Hindistan hükümeti ülkenin dev perakende sektörünü yabancı süpermarket zincirlerine açma planını askıya aldı.

Karar, siyasi partilerin konuyu tartıştığı özel bir toplantıdan sonra açıklandı.

Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Şarma, daha geniş bir mutabakat sağlanıncaya kadar kabinenin onayını alan planı hayata geçirmeyeceklerini söyledi.

Muhabirler, Hindistan pazarının yabancı market zincirlerine açılması fikrine karşı ülkede güçlü bir muhalefet olduğunu bildiriyor.

Planı eleştiren çevreler, yabancı şirketlerin ülke pazarına sokulmasının Hindistan'ın yerel perakende sektöründe milyonlarca kişiyi işsiz bırakacağını belirtiyor.

Hindistan hükümeti ise, Hintli tüketiciye daha kaliteli ve ucuz ürün sağlanacağını savunuyor.

Şayet hükümetin planı yasalaşırsa, düyanın en büyük market zinciri olan ABD'nin Wallmart ya da İngiltere'nin Tesco gibi şirketlerine, Hindistan'ın 450 milyar dolarlık perakende sektörünün kapıları açılacak.

Perakende sektörü Hindistan'da tarımdan sonra en çok insanın çalıştığı isihdam alanı. Şu an sektörün yaklaşık yüzde 90'ı geleneksel pazarlar ve bakkal dükkanlarından oluşuyor.

Muhalefet, yabancı şirketlerin rekabet gücü karşısında küçük işletmelerde çalışan milyonlarca Hintlinin işsiz kalacağın söylüyor.