BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.397,08
HABER /  DÜNYA

Türkiye AİHMde mahkum

AİHM Dev-Sol örgütünün 5 militanının yakınlarına Türkiye'nin maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İstanbul'da 12 Temmuz 1991 tarihinde güvenlik güçleriyle girdikleri silahlı çatışmada ölen yasadışı Dev-Sol örgütünün 5 militanının yakınlarına Türkiye'nin maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Silahlı çatışmada ölen İbrahim Erdoğan, Yücel Şimşek, İbrahim Ilcı, Cavit Özkaya ve Hasan Eliuygun'un akrabalarının açtığı davayı değerlendiren AİHM, ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşama hakkıyla ilgili 2. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddelerini ihlal ettiğine'' hükmetti.

Türkiye'nin iddialara ilişkin ''etkili soruşturma yürütmediği'' görüşüne varan AİHM, ölenlerin her birinin yakınlarına 33'er bin avro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Türkiye, karar gereği, ayrıca mahkeme masrafı olarak toplam 12 bin avro maddi tazminat ödeyecek. AİHM'de yapılan duruşmalarda, Türk hükümetinin avukatları, ''teslim ol'' uyarılarına karşılık, ağır silahlara sahip teröristlerin güvenlik güçlerine ateş açtığını bildirmişti. Başvuru yapanların avukatları ise ''güvenlik güçlerinin, tutuklamak için değil öldürmek için operasyon düzenlediğini'' iddia etmişti.