BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.427,91
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkçe SMS yolda

SMS ya da MMS'de Türkçe'ye özgü harfler kullanıldığında çift mesaj olarak ücretlendiriliyor ancak...

Abone ol

Cep telefonlarıyla gönderilen kısa mesaj (SMS) ya da multimedya mesajlarda (MMS), "ç, ğ, ı, ş" gibi Türkçe'ye özgü harfler kullanıldığında, söz konusu mesaj tek yerine çift mesaj olarak ücretlendiriliyor. Bu da tüketiciyi mağdur ediyor. Telekomünikasyon Kurumu, bu sorunu çözmek için uzun süredir çalışıyordu. Amaç, uluslararası standartlarda değişiklikliğe gidilerek söz konusu Türkçe karakterlerin uluslararası alfabede tanınmasını sağlamaktı.

Bunun için Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi (ETSI) ve Dünya GSM Birliği'ne (GSMA) başvuru yapıldı. Türkiye'nin bu konuda ısrarcı bir tutum sergilediğini belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kullanıcıların mağduriyetinin giderileceğini söyledi. Konuyla ilgili uluslararası platformda çalışmaları yürüten Telekomünikasyon Kurumu, yurtiçinde en azından geçici bir çözüm üretilmesi için GSM operatörlerinin yetkilileri ile görüştü.

Operatörlerden sistemlerini Türkçe karakterlerin kullanılabileceği ve iki mesaj mağduriyetinin yaşanmayacağı şekilde düzenlemeleri istendi. GSM işletmecileri kendi altyapılarında ilave ek yatırımlarla konuya çözüm getirecek. Altyapı değişikliği için işletmecilere verilen süre 31 Mart 2008 tarihinde sona erecek.