BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Türkçe eğitime şartlı "evet"

Merkel’in, Erdoğan’ın ’Almanya’da eğitim dili Türkçe okul açılması’ önerisini reddiyle başlayan gerginlik tatlıya bağlandı.

Abone ol

Alman Başbakan Merkel’in, Erdoğan’ın ’Almanya’da eğitim dili Türkçe okul açılması’ önerisini reddiyle başlayan gerginlik tatlıya bağlandı. Merkel, Türkiye ziyaretinde yumuşadı ve “Türkiye’nin Almanya’da okulları olabilir. Ama bu Almanca öğrenmemek için bahane olmamalı” dedi

İki ülke arasında “Türkçe eğitim veren okullar” nedeniyle yaşanan tartışmada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretiyle mutabakata varıldı. Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da eğitim dili Türkçe olan okulların açılması önerisine, “Bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum” yanıtını vermişti.

‘Şamar oğlanı değiliz’ demişti

Bunun üzerine Erdoğan da, “Türkiye şamar oğlanı mı? Türkiye’de Almanca eğitim yapan okullar var. Biz rahatız. Üniversite talebinde bulundular. Beykoz’da 120 dönüm fidanlık yeri veriyoruz. Merkel’den bu yaklaşımı hiç beklemezdim” diye sert çıkmıştı. Dün iki liderin düzenlediği basın toplantısında konu tekrar gündeme geldi. Üçüncü ve dördüncü kuşağın toplumsal yaşama katılmasını istediklerini vurgulayan Merkel, “Almanya’nın Türkiye’de okulları varsa, Türkiye’nin de Almanya’da olabilir. Ama bu Almanya’da yaşayan Türkler için bahane olmamalı. Çünkü yaşadıkları ülkenin dilini bilmeleri entegrasyon için on koşul. Burada söz konusu olan asimilasyon değil. Bunları ayrıntılı ele aldık ve ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardık” dedi.

Türk-Alman üniversitesi

Alman, Avusturya ve İstanbul Erkek Lisesi’ni örnek veren Erdoğan da şunları söyledi: “Aynı statüde, benzer statüde adımların Almanya’da atılabileceği noktasında Bayan Merkel’den onu duymak beni ayrıca mutlu etti. Türk-Alman Üniversitesi’nin İstanbul’da kurulmasına ilişkin anlaşmanın yarın (bugün) TBMM’den geçeceğine de inanıyorum.”

Alman Lisesi’ne gidecek

Merkel, bugün İstanbul’da Ayasofya Camii ve Sultanahmet Camii’ni gezecek. Ardından da Alman Lisesini ziyaret ederek panele katılacak. Angela Merkel, Alman cemaatinin dini temsilcileriyle de görüşecek. Almanya’nın Essen kentinin ve İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle verilecek konsere katılacak olan Merkel, akşam ülkesine dönecek.

9 yaşındaki Lara’dan Erdoğan’a güvercin

“Merhaba! Bu güvercin sana geldi. Onu Unna şehrinde Katharinenschule’de okuyan Lara adında 9 yaşındaki bir çocuk yaptı. Güvercin ’barış’ın sembolü. Birkaç gün ona baktıktan sonra bu yazıyla dünya barışını sürdürmek için bir kişi veya kuruluşa gönder. Bize de hemen bir resimle mail yolla. Böylece ’barış yolu’nu takip edebiliriz.”


Merkel, Erdoğan’a bir öğrencinin yaptığı barış güvercini biblosunu hediye etti ve şu mesajını iletti:


‘MODERN TÜRKİYE’NİN BABASI’

Merkel, Anıtkabir Özel Defteri’ndeki yazısına “Modern Türkiye’nin babası Atatürk’ün eserine saygıyla” sözleriyle başladı.

VATAN