BIST 10.175
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.400,46
HABER /  GÜNCEL

Kredi Garanti Fonu eli sıkı çıktı

Kobi'lere yardım amaçlı kurulan ve bir çok eleştiriye maruz kalan Kredi Garanti Fonunu'da cimri çıktı...

Abone ol

Küresel kriz nedeniyle finansman sıkıntısı yaşayan küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) finansmana kolay ulaşım sağlamak için kurulan, ancak ‘bir türlü işlerlik kazanmadı’ diye eleştirilen Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) da eli sıkı çıktı. Ekim 2009’da faaliyete geçen Kredi Garanti Fonu’ndan 4 Mart 2010 itibarıyla sadece 23 firmanın başvurusunun onaylandığı bunlar arasından da sadece 7 firmanın kefaletle kredi kullanabildiği öğrenildi. Firma bazında en yüksek 1 milyon lira, grup bazında ise 1.5 milyon lira kredi kullanım limiti bulunan KGF’den, kredi kullanan firmaların aldığı kredi tutarı ise bilinmiyor.

FİRMALAR SGK VE VERGİ BORCUNA TAKILIYOR

Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre 4 Mart itibarıyla KGF’ye toplam 112 firma başvuru yaptı. Bu başvurulardan 73 firmanın işlemi sürerken, 39 firmanın başvurusu ise değerlendirmeye alındı. Değerlendirmeye alınan 39 başvurudan 16 tanesi onaylanırken, 6 firmanın başvurusu reddedildi. Bankalar tarafından ‘kredi alabilir’ denilen 10 firmanın başvurusu görüşülmek üzere KGF’ye sevk edildi. Bankacılar, KGF’ye başvuruların az olmasına neden olarak firmalardan çok fazla evrak istenmesini gösteriyor. Bankacılar, Kredi Garanti Fonu’nun, kredi başvurusu yapan bir firmadan, bankanın normal müşterisinden istediğinden ayrı 14 tane daha evrak istediğini bunun da firmalar için ciddi sıkıntı yarattığını belirtiyorlar. Bu evraklar arasında en fazla sıkıntı yaratan ise firmalardan istenen 30 Haziran 2006’dan bu yana ‘SGK ve vergi borcu yoktur’ yazısı. Bankacılar, yıllardır SGK ve vergi ödemelerini doğal finansman yöntemi olarak kullanan firmaların bu konuda ciddi sıkıntı yaşadığını kaydediyor.

Bürokrasinin üç bankaya düşmesi de yetmedi

KGF’nin işlerlik kazanmasına ‘temiz kâğıdı bürokrasisi’nin sona ermesi de yetmedi. Daha önceden KGF’den kredi kullanmak isteyen firmaların, KGF’de ortaklığı bulunan 20 bankadan ayrı ayrı temiz kâğıdı getirmesi isteniyordu. Bu uygulamanın Fon’un işleyişini yavaşlattığı için Şubat sonunda yapılan yeni düzenleme ile bu sayı üç bankaya indirilmişti. Yeni düzenlemeyle KGF’ye başvuran şirketin en son çalıştığı 3 bankadan ‘temiz kâğıdı’ getirmesi yeterli oluyor.