BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.430,18
HABER /  DÜNYA

Türk vekillere 'paralel yapı' ihracı

Hollanda'da Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher'in, Türkiye kökenli dini gruplara yönelik 'paralel toplum' incelemesi ülkeyi karıştırdı.

Abone ol

Hollanda'da Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher'in, Türkiye kökenli dini gruplara yönelik "paralel toplum" incelemesi, iktidar ortağı İşçi Partisi'nde (PvdA) krize neden oldu.

İşçi Partisi, Asscher'in planına karşı çıkan Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk'ü partiden ihraç etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, partide krize yol açan gelişme, partinin önde gelen isimlerinden olan Başbakan Yardımcısı Asscher'in, parlamentoya yazdığı "paralel toplum soruşturması" konulu mektupla başladı. Asscher, mektubunda Türkiye kökenli dini gruplar ile kimi vakıf ve derneklerin, "Ankara Hükümeti'nin etkisiyle Hollanda'daki Türkleri etki altına aldığını" savundu ve bunun, "Türkiye kökenli göçmenlerin uyumunu olumsuz etkilediğini" öne sürdü. Asscher, "Hollanda Diyanet Vakfı, Milli Görüş Teşkilatı, Süleymancılar ve Fethullah Gülen grubu" hakkında inceleme başlatılmasını ve 5 yıl boyunca yakın takibe alınmalarını istedi.

'ÖTEKİLEŞTİRME' SUÇLAMASI

Bu öneri İşçi Partisi'nde tartışmaya yol açtı. Türkiye kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, partilerine mensup Asscher'e tepki gösterdi ve Asscher'i, Türkiye kökenli kuruluşları "ötekileştirmekle" suçladı. İki milletvekilinin ortaklaşa hazırladığı yazılı metin İşçi Partisi lideri Diiderik Samsom tarafından "rencide edici" bulundu.

İşçi Partisi grubu, Perşembe günü 3 saat süren bir toplantı yaptı. Verilen bilgiye göre Öztürk ve Kuzu, Asscher'den özür dilemeleri yönündeki çağrıyı reddetti. PvdA lideri Samsom, iki milletvekiliyle ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu belirterek, Kuzu ve Öztürk ile yollarını ayırdıklarını açıkladı. Kuzu ve Öztürk'ün, milletvekilliğinden istifa ederek, sandalyelerini İşçi Partili yedek milletvekillerine bırakma önerisine olumsuz yanıt verdikleri belirtiliyor. Türk kökenli milletvekillerinin görevlerine bağımsız olarak devam etmeleri bekleniyor.

Kuzu ve Öztürk, İşçi Partisi'nin ihraç kararına tepki gösterdi. Milletvekilleri, PvdA yönetimini, kendilerini susturmaya çalışmakla suçladı.