BIST 10.161
DOLAR 32,24
EURO 35,03
ALTIN 2.461,54
HABER /  GÜNCEL

Türk-İşin asgari şartı

Asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. Türk-İş'in 25 Aralık'ta yapılacak toplantıda göstereceği tavır önem kazandı.

Abone ol

Masadan çekilme seçeneğini gündeminde tutan Türk-İş, net asgari ücretin tespitinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını, enflasyon beklentisi ve büyümeden verilecek pay konularının müzakere edilmesini istiyor.

Alınan bilgiye göre, asgari ücret görüşmelerinin üçüncü oturumunda kamu kesimi ve TİSK temsilcileri TÜİK'in tespitini dikkate alacaklarını ancak bu tespitin tek başına değerlendirme konusu olamayacağını ifade etti.

720 YTL olmazsa olmaz şart

Türk-İş temsilcileri ise asgari ücret tespitinde geçim şartları ve ekonomik durumun dikkate alınmasını önerdi. TÜİK'in belirlediği asgari ücret tutarının pazarlık konusu edilmesinin doğru olmayacağını belirten Türk-İş temsilcileri, net asgari ücretin tespitinde TÜİK tarafından bilimsel esaslarla belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını, enflasyon beklentisi ve büyümeden verilecek pay konularının müzakereye açık olduğunu ve pazarlığın bu konularda yapılabileceğini dile getirdi.

Toplantıda, Türk-İş'in bundan sonraki süreçte izleyeceği tavrı merak eden taraflar, konfederasyonun görüşmelerden çekilip çekilmeyeceğini sordu. TİSK temsilcileri, Türk-İş'in komisyondan çekilmesinin başka oluşumlara yol açabileceğini savunarak, komisyon kararı benimsenmese bile konfederasyonun görüşmelerden çekilmemesi gerektiğini belirtti.