BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,47
HABER /  GÜNCEL

Türkiyedeki yoksul sayısı

Devlet Bakanı Yazıcı’nın açıkladığı yoksulluk rakamları iç acıtıyor. 4 milyon evet yanlış okumadınız 4 milyon fak-fuk-fon’dan yararlanan var. Bundan fazlası da var…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- 21. Yüzyılın çağdaş ve Başbakan Erdoğan’ın deyimi ile ‘zenginleşen’ Türkiye’sinde tam 4 milyon kişiye devlet bakıyor.

Devlet Bakanı Hayati Yazacı’nın açıkladığı rakam, 3 milyon 948 bin kişi. Nüfusun yüzde 6’sı yani. Dahası da var 56 bin aileye proje destekli yardım yapılıyor. 2 milyon 84 bin aileye kömür yardımı yapılıyor. Ve de bunların tümü resmi rakamlar. Yakınlarının desteği ile yaşamını sürdürenler, ailesinin ekonomik desteği ile yaşayan çalışma yaşına gelmiş işsiz gençler bu rakamların dışında. Ve üstüne bir de ekonomik kriz geldi. Bu rakamların daha da artması kaçınılmaz gözüküyor.

PARA KÖMÜR GIDA...
Türkiye’de kaç kişinin aldığı devlet yardımı ile yani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nden yardım alarak yaşadığına ilişkin bilgileri Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı açıkladı. Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nden değişik adlar altında yardım alan kişi sayısının 3 milyon 948 bin kişi olduğunu bildirdi. Yazıcı, sosyal yardımlar dışında proje destekli olarak da Türkiye genelinde 56 bin ailenin desteklendiğini ve ayrıca 2 milyon 84 bin aileye 1 milyon 750 bin ton kömür dağıtıldığını söyledi.

AÇ BIRAKAMAYIZ
Meclis Genel Kurulu’nda bakanlığına ait bütçesinin sunuşunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Sosyal devlet, vatandaşı aç açık bırakamaz; soğuğa, kara kışa teslim edemez” dedi. Yazıcı, sosyal devletin görevi aç açıkta olan vatandaşı doyurmak, karda kışta vatandaşın ısınmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

ORMANI KESERLER
Yazıcı şunları söyledi:

“Siz vatandaşı ısıtamıyorsanız vatandaş neyle ısınacak parası yoksa? Tezek yakacak tezek… Orman köylüsü ise odun kullanacak. Odun nereden temin edilir? Ormandan kesilir. Ha Ahmet kesmiş, ha Mehmet kesmiş, ha devlet kesmiş. Ormandan temin edilir. Yoksa kaçak elektrik kullanarak ısınacak” şeklinde konuştu.

BİRDEN FAZLA YARDIMI ALAN VAR
Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından periyodik olarak yapılan yardımlar sırasında bir kişinin birden fazla yardım alabileceğine dikkat çekti. Yazıcı, “Bu yardımları alan aynı kişiler, insanlar da olabilir yani aynı kişi diyelim ki bir gıda yardımı alıyor, bir de kömür yardımı alıyor. Olabilir yani bu, böyle bir şey olabilir” dedi.

SUİSTİMAL ÖNLENECEK
Bir kişinin birden fazla kurum ve kuruluştan yardım almasının önüne geçecek yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan Bakan Yazıcı, “Biz, Türkiye’de Bütünleşik Sosyal Hizmet Projesi çalışmasını sürdürüyoruz. Bu projeyle Türkiye’nin yoksulluk haritasını çıkartacağız, müşterek veri tabanı oluşturacağız. Kimler yardıma muhtaç, hangi kurumlardan, nereden, nasıl yardım alıyor, bunlar o müşterek tabanda gözükecek. O zaman bu hizmetler daha seri, daha yaygın bir biçimde yürütülecek. Zaten bu amaçla da bütçemizde bir ödenek var bu çalışmayı yürütmek için konulmuş” bilgisini verdi.

İHTİYACA GÖRE YARDIM
Bakan Yazıcı, proje çerçevesinde sosyal yardıma muhtaç vatandaşların bir derecelendirmesinin de olacağını vurgulayarak, “Çünkü hepsi aynı muhtaçlıkta değil, bunun için de bir proje çalışmamız var. Üçüncü bir proje çalışmamız, eşi vefat etmiş kadınlarla ilgili. Yani kadınların sosyal durumlarıyla ilgili, ekonomik durumlarıyla ilgili bir araştırma projemiz var. İnşallah, bu üç projeyi 2009 yılı içerisinde gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.