BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  DÜNYA

Türk Akım Projesi için geri sayım başladı! 8 Ocak’ta açılıyor

Türk Akım Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in katıldığı törenle 8 Ocak'ta açılacak.

Abone ol

Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan Türk Akım Projesi için geri sayım başladı. Rusya’nın Anapa şehrinden Kırklareli’nin Kıyıköy beldesine uzanan ve 935’er kilometre uzunluğunda iki hattan oluşan dev proje 8 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin'in katılımıyla açılıyor. Bu kapsamda Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Türk Akım Projesi’nin Türkiye ayağı olan Kıyıköy Alım Terminali’nde incelemelerde bulundu. AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’la birlikte terminali ziyaret eden Vali Bilgin, Türk Akım Projesi yetkililerinden çalışmalar ve son hazırlıklar hakkında bilgi aldı.

100 milyon metreküp gaz kapasitesi

Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderilmesini sağlayacak olan doğalgaz boru hattının 1.5 yıllık inşaat süreci geçtiğimiz ay sona ermişti. Her biri 15.75 milyar metreküp olmak üzere toplam 31.5 milyar metreküp gaz kapasitesi bulunan Türk Akım, şu an için 100 milyon metreküp gazla doldurularak ticari operasyona başlamaya hazır duruma getirildi.

8 Ocak'ta açılacak

Açılış töreniyle birlikte gaz akışının verilmeye başlanacağı proje, 8 Ocak’ta resmen faaliyete geçecek. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mevkidaşı Rusya Devlet Başkanı Putin’in de katılmasının beklendiği öğrenildi. Türk Akım Projesi için ilk adımlar Aralık 2014’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette duyurulmuştu. Projenin hükümetlerarası anlaşması 10 Ekim 2016’da imzalanmıştı.