BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.398,45
HABER /  GÜNCEL

Turgut Özal'a suikastte flaş karar!

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin iddianamede Levent Ersöz bir numaralı sanık oldu.

Abone ol

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin "Ergenekon" davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Mahkemenin, Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma yürüten TMK'nin 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in hazırladığı iddianameyi kabul etti. Ancak mahkeme, henüz duruşma gününü belirlemedi.

İddianamede Ersöz, 765 sayılı TCK'nın "Cumhurbaşkanına suikasta" ilişkin 156. maddesi kapsamında suçlandı. İlgili maddede şöyle: "Reisicumhur hakkında suikastta bulunanlarla, buna teşebbüs edenler fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır."

Bu iddianame ile 17 Nisan'da zamanaşımına uğraması ihtimali ortadan kalktı.

Suç tarihinin “17 Nisan 1993” olarak yer aldığı iddianamede, Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal “müşteki” gösterildi.

ERSÖZ SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

Ergenekon davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturmada, 3 Nisan'da "şüpheli" sıfatıyla ifade vermişti.

Levent Ersöz'e yöneltilen sorular, Ergenekon davası hatırlatılarak "İçerisinde faaliyet gösterdiğiniz yasadışı silahlı terör örgütü kapsamında Turgut Özal'ın zehirlenerek ölümüne iştirak ettiğiniz sonucuna varılmıştır" ifadesiyle başlamıştı.

Özal'ın yaşamını yitirdiği 1993 yılında Şırnak'ta görevli olduğunu belirten Levent Ersöz, suçlamaları reddetmişti.

Zirve Yayınevi cinayetleri davasının itirafçı sanığı İlker Çınar, Turgut Özal'ın zehirlenerek öldürüldüğünü iddia etmişti.

İDDİANEMEDE NELER YER ALDI, İŞTE O İDDİANAME...

HABERİN  DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...[PAGE]

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin Ergenekon davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında hazırlanan iddianamede, "Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra şüpheli bir şekilde vefat etmiştir" denildi.TMK'nın 10. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in hazırladığı ve Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Özal'ın 20. ölüm yıl dönümünden bir gün önce kabul ettiği iddianamede, Semra Özal ve Ahmet Özal ise "müşteki" olarak yer aldı.

İddianamenin ilk sayfalarında Turgut Özal'ın hayatı özetlenerek, "Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı seçilerek, görev başında hayatını kaybetmiş siyasetçi ve devlet adamıdır" ifadesi kullanıldı.

Anavatan Partisini 20 Mayıs 1983'te kuran Özal'ın başbakan seçildiği ve iktidarda bulunduğu 1983-1991'de, Türkiye ekonomisini ortalama 5,2 büyüttüğü belirtilen iddianamede, Özal'ın Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nu değiştirerek Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığını kurduğu ifade edildi.

Özal'ın, partisinin, 18 Haziran 1988'de Ankara Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen 2. Olağan Kongresi'nde, Kartal Demirağ'ın düzenlediği saldırıdan yaralı olarak kurtulduğu anımsatılan iddianamede, "Saldırgan Kartal Demirağ önce ölüm cezasına çarptırılıp, ardından cezası 20 yıla indirilmiştir. Gerek ailesinin, gerek birlikte siyaset yapan kişilerin beyanlarına göre, Turgut Özal, Türkiye'nin yüksek menfaatleri için olayın üzerine çok fazla gidilmemesini istemiştir" ifadesi yer aldı.

Turgut Özal'ın, 9 Kasım 1989'da resmi olarak cumhurbaşkanlığı görevine başladığı hatırlatılan iddianamede, Özal'ın, Cumhurbaşkanlığı döneminde yaşanan 1. Körfez Savaşı'nda çok aktif rol aldığı kaydedildi.

BUSH CENAZEYE KATILMADI

Özal'ın, dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in uzaklaştırılması için mümkün olan her şeyin yapılması konusunda fikren ve siyasi olarak çok istekli olduğu, bu nedenle ABD'ye destek verdiği anlatılan iddianamede, şunlar belirtildi:

"Harekata Türk ordusunun da katılıp, Misak-ı Milli sınırları içinde olan Musul ve Kerkük'e girilmesini isteyince, zamanın Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay görev süresi sona ermeden 3 Aralık 1990'da kendi isteği ile genelkurmay başkanlığı görevinden emekliye ayrıldı. Görevden ayrılmasına sebep olarak da 1. Körfez Savaşı'nda hükümetin tutumuna tepki olduğu öne sürüldü.

Özal her zaman sivil yönetim ve demokrasinin üstünlüğünü savunmuştur. Sivil yönetimi destekleme adına kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederken, resmi kıyafetiyle ziyaret eden diğer Cumhurbaşkanlarından farklı olarak çoğu defa kravatsız, keten pantolon, keten ayakkabı ve tişörtle resmi programlara katılmıştır. Özal, diğer cumhurbaşkanları gibi konuklarını Köşk'te ağırlamak yerine, Marmaris'te Okluk Koyu'nda ağırlamıştır. Ölümünde, 'sivil cumhurbaşkanı, demokrat cumhurbaşkanı, dindar cumhurbaşkanı' pankartlarıyla da bu tutumu desteklenmiştir."

İddianamede, "Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra şüpheli bir şekilde vefat etmiştir" ifadesi kullanılarak, "cenazesine Türkiye'nin dört bir yanından yüz binlerce kişinin akın ettiği, törenin televizyonlardan canlı yayınlandığı, ülkede bayrakların yarıya indirildiği" görüşüne yer verildi.

"Özal ile yakın dostluğu olan dönemin ABD Başkanı George H. W. Bush'un, beklentilerin aksine cenaze törenine katılmadığı" kaydedilen iddianamede, Özal'ın, "Öldükten sonra beni İstanbul'a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed'in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" vasiyetine uyularak, kendisi tarafından yaptırılan eski Başbakan Adnan Menderes'in anıt mezarının da bulunduğu Topkapı Vatan Caddesi'nde hazırlanan anıt mezara defnedildiği anımsatıldı.

1993'ÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

İddianamede, ''1993 Yılında Meydana Gelen Önemli Olaylar'' başlığı altında, ''1993'te işlenen faili meçhul cinayetler, sansasyonel eylemler ve ülkeyi etkileyen önemli günler'' şöyle sıralandı:

-11 Ocak: İstanbul polisi, LuckyS adlı Panama bandıralı gemide 15 ton uyuşturucu ele geçirdi.

-15 Ocak: Bingöl ile Diyarbakır'ın Kulp ilçesi arasında bulunan PKK kampları havadan bombalandı. 150 PKK'lının öldüğü açıklandı.

-24 Ocak: Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu, evinin önünde otomobiline konan bomba ile öldürüldü.

-28 Ocak: İşadamı Jak Kamhi'ye suikast düzenlendi. Kamhi, yara almadan kurtuldu.

-5 Şubat: ANAP İstanbul Milletvekili, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci, ailesi ile Bolu-Gerede'de trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti.

-17 Şubat: Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, "buzlanma" nedeniyle uçağın düşmesi yüzünden öldü. Resmi açıklama bu yönde olsa da olay sonrası toplanan kanıtlar, ortaya çıkan gelişmeler, bunun bir suikast olabileceği şüphesini ortaya koymuş, bu konuda da soruşturma halen devam etmektedir.

-18 Mart: PKK lideri Abdullah Öcalan, aldığı ateşkes kararını duyurdu.

-17 Nisan: 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, şüpheli şekilde öldü.

-16 Mayıs: Süleyman Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi.

-23 Mayıs: PKK'lı teröristler Bingöl-Elazığ karayolunu keserek, teskere almış 33 silahsız askeri şehit etti. Bu konuda askerlerin güvenliği için gerekli tedbirlerinin alınmadığı ortaya çıkmıştır.

-8 Haziran: Abdullah Öcalan "ateşkesi" sona erdirdiklerini açıkladı.

-13 Haziran: DYP Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Başkan seçilen Tansu Çiller 25 Haziran'da Başbakanlık koltuğuna oturdu.

-15 Haziran: Bitlis Kayabaşı ve Bingöl Üçpınar köylerinde 9 vatandaş roketatarlı saldırıyla öldürüldü.

-26 Haziran: Mardin'in Yeşilli ve Koyunlu köylerinde PKK katliam yaptı, 8 sivil öldürüldü.

-30 Haziran: Van'da Yenigün Otel kundaklandı, 11 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

-2 Temmuz: Sivas'ta Pir Sultan etkinliklerine katılan Aziz Nesin ile bir grup aydın ve sanatçının kaldığı Madımak Oteli ateşe verildi, 37 kişi öldü.

-2 Temmuz: Şırnak-Çelik Karakolu baskını neticesinde 16 asker şehit oldu.

-5 Temmuz: Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK ve diğer örgütlerin ortak yaptığı eylem sonucunda 33 kişi öldürüldü.

-12 Temmuz: Mehmet Ağar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirildi.

-12 Temmuz: Anayasa Mahkemesi, Halkın Emek Partisinin (HEP) kapatılmasına karar verdi.

-18 Temmuz: Van'ın Bahçesaray ilçesine bağlı Sündüz Yaylası'nda PKK tarafından 14 çocuk, 8 kadın ve 4 erkek öldürüldü.

-27 Temmuz: Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in görev süresini 1 yıl uzattı.

-29 Temmuz: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhittin Fisunoğlu, 30 Ağustos beklenmeden görevinden alındı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı atandı.

-4 Ağustos: Bitlis'in Mutki ilesine bağlı Kavakbaşı ve Yenidoğan köyleri arasında yol kesen PKK'lı teröristler minibüsü taradı, 15 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

-23 Ağustos: Iğdır-Sultantopu Karakolu baskını neticesinde 14 asker şehit düştü.

-24 Ağustos: Batman Gercüş Ayranlı mevkisi baskınında çok sayıda sivil vatandaş öldü.

-1 Eylül: Ağrı Eleştirt Aşağı Kopuz Köyü İlkokulu PKK'lı teröristlerce yakıldı. (1993'ün ikinci yarısında onlarca köyün PKK tarafından yakıldığı haberleri yansıdı)

-4 Eylül: Batman'da yapılan saldırı sonucunda DEP Milletvekili Mehmet Sincar ile Batman İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özdemir öldürüldü.

-12 Eylül: SHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, kabineden de istifa etti.

-25 Eylül: Van-Kanalga Karakolu baskını neticesinde 12 asker şehit düştü.

-29 Eylül: Batman Kozluk Beşkonak köyü Serikan mezrasında PKK katliamı sonucunda 2 çocuk, 4 kadın ve 1 erkek vatandaşımız öldürüldü.

-2 Ekim: Kahramanmaraş Elbistan Seydilli köyü Ofalar mezrasında PKK otobüs taradı, 10 kişi öldü.

-4 Ekim: Siirt Şirvan Daltepe köyünde PKK katliam yaptı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 23 kişi öldürüldü.

-7 Ekim: Tunceli Pertek Pınarlar köyünde PKK katliamı sonucunda 4 öğretmen şehit edildi.

-10 Ekim: Tansu Çiller, Avrupa Konseyi toplantısı için bulunduğu Viyana'da "İspanya tecrübesinden (Bask modeli) biz de yararlanacağız" dedi.

-11 Ekim: Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Çözümü İspanya'da arama" dedi.

-16 Ekim: PKK tehdidi sebebiyle ulusal gazeteler Diyarbakır bürolarını kapattı.

-22 Ekim: Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde silahlı saldırı sonucu şehit oldu.

-22 Ekim: Siirt Baykan Derince mezrasında PKK tarafından çoğu çocuk 22 kişi öldürüldü.

-25 Ekim: PKK, Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde kahvehane bastı, 35 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

-27 Ekim: Başbakan Tansu Çiller, "Terör ya bitecek ya bitecek!" açıklamasını yaptı. 4 gün sonra da "Terörün dıştaki ve içteki kaynaklarını kurutacağız" dedi.

-4 Kasım: JİTEM'in kilit isimlerinden olduğu belirtilen Cem Ersever öldürüldü. Ersever, "Güneydoğu'daki gerçekler Türk milletinden gizleniyor" demişti.

-29 Aralık: Mardin Kılavuzköy Jandarma Karakolu'nu basan teröristler 12 askeri şehit etti. Savur ilçesinde devriye gezen iki polis şehit edildi.

-31 Aralık: Abdullah Öcalan, ABD ve AB'nin önde gelen devlet ve hükümet başkanlarına açık bir mektup göndererek, yeni bir sözde ateşkes ilan etmek istediğini bildirdi.

SUİKAST GİRİŞİMİ VE UÇAK KAZASI

İddianamede, "Maktulün Ölümünden Önce şahsına Yönelik Gerçekleştirilen EYlemler" başlığı altında, "Kartal Demirağ tarafından gerçekleştirilen suikast olayı" ve "Uçak kazası"na yer verildi.

Özal'a, 18 Haziran 1988'de Anavatan Partisi'nin 2. Olağan Kongresi'nde Kartal Demirağ tarafından suikast düzenlendiği ve sağ elinden yaralı olarak kurtulduğu belirtilen iddianamede, Demirağ'ın önce ölüm cezasına çarptırıldığı, sonra cezasının 20 yıla indirildiği anımsatıldı.

Turgut Özal'ın oğlu Tevfik Ahmet Özal'ın, 1 Nisan 2013 tarihli beyanı özetlendi. Buna göre Ahmet Özal, "babasına yönelik suikasttan 2-3 ay önce Başbakan olarak kendisine tahsisli olan TC-GAP uçağının İstanbul'dan Ankara'ya hareket edeceği sırada bir sesle bütün ışıklarının söndüğünü, 2. pilotun sigorta diye düğmeye basmasıyla ışıkların geri geldiğini, havalandıktan sonra Büyükada üzerinde aynı sorunun bir daha yaşandığını" ifade ederek, "kendisinin hobi olarak sivil pilot olması nedeniyle, babasının da kabul etmesiyle uçağı Yeşilköy Havalimanı'na döndürdüğünü, havalimanına gelmeden çok önce uçağın sağ motorunun durduğunu, elektriklerin kesildiğini, göstergelerin kaybolduğunu, telsiz konuşmalarının yapılamadığını, kule ile konuşamadıklarını, kabin içerisinde duman yükselmeye başladığını, herkesin panikleyip bağırmaya başladığını" anlattı.

"Uçağın denizin üzerinden çok alçak geçerek piste iniş yaptığını, kulenin inişten habersiz olduğunu, uçağın tekerlerinin patladığını" kaydeden Ahmet Özal, "pilotun 'Uçak infilak edecek, kaçın' iye bağırdığını, normal kapıyı açmak istediğini ancak basınç farkından dolayı açılmadığını ve en arka bagajların olduğu kargo kapısını açtıklarını" ifade etti.

Ahmet Özal, "korumaların babasını sarkıtarak aşağıya indirdiklerini, aşağıya atlayanlardan Basın Danışmanı Can Pulat ve Özel Kalem Müdürü Tevfik Ertürk'ün sakatlandığını" bildirerek, "Olayın basında kısaca yer aldığını, uçağı satan firmanın rapor düzenlediğini ve uçağın havada patlama ihtimalinin yüzde 95 olduğunu, geri kalan yüzde 5 ihtimalle kendilerinin kurtulduğunu söylediklerini" aktardı.

"Bu olayın babasına yönelik suikast olabileceğini düşünmediklerini" söyleyen Ahmet Özal, "Ancak Kartal Demirağ tarafından silahlı suikast girişiminden sonra bu olayın da bir suikast girişimi olabileceğini değerlendirdiklerini" belirtti.