BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,64
ALTIN 2.392,05
HABER /  GÜNCEL

Türbanlı öğrenciye ağır hakaretler

Buca Eğitim Fakültesinde Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Tuba Dişiçürük'ün yaşadığı skandal akıllara ziyan niteliğinde..

Abone ol

YÖK'ün kararıyla birlikte birçok genç kızın başörtü mağduriyeti son buldu. Ancak Buca Eğitim Fakültesinde okuyan Tuba Dişiçürük adlı öğrenci şapka taktığı için dersten kovulmak da dahil olmak üzere her türlü hakarete maruz bırakıldı.

Dişiçürük, önce şapkalı olduğu gerekçesiyle sınıfta olmasına rağmen 'yok' yazıldı. Türban yerine şapka takmasının yasak olmadığını söyleyen Dişiçürük, hocasıyla arasında geçen konuşmayı ve yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Bağırmaya başladı. 'Pes etmemi istiyorsun etmeyeceğim. Sizin gibi alçak ve şerefsizlerden mi dini öğreneceğiz? İt...' diyerek bütün sınıfın önünde ağır hakaret etti. Sonra da derste olmama rağmen 'Seni yok sayıyorum' diyerek yok yazdı. Ben de o an tutanak tuttum, şahit olan arkadaşlar vardı. Bunun cezasız kalmasını istemediğim için Yrd. Doç. Dr. N. C. hakkında hakaret davası açıyorum. Suç duyurusunda bulunacağız." 

Dekanlık inceleme başlattı


Okulların açıldığı 22 Eylül tarihinde derse gittiğini anlatan Tuba Dişiçürük, gecen yıl da N. C'nin sürekli kendisini dersten attığını söyledi. Bu nedenle dersten devamsızlıktan kaldığını belirten Dişiçürük, derslere şapkalı girmeye çalıştığını söyledi. Bu arada fakültede derse şapkayla giren öğrencisini yok yazan öğretim görevlisi hakkında dekanlık inceleme başlattı.

Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan ise başörtüsünün bir hak olduğunu söyledi. Bostan, "Bu hakkının hiç kimse tarafında engelleme yetkisi yoktur. Öğretim görevlisinin işi ilmini öğretmektir, işgüzarlık sergilemek değildir" dedi. Eğitim Bir- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, "Bu kişi bilime hizmet etmekten çok toplum mühendisliğine soyundu. Sınıfa mini etekli, sakallı, küpeli veya kot pantolonlu girebiliyorsa bir başörtülü neden giremesin?" diye sordu. 

Soruşturma başlatılmalı


Emekli Savcı Reşat Petek, benzer bir olayla kendisinin de karşılaştığını aktardı. Erciyes Üniversitesinde okuyan 6 öğrenciyi 'başörtülü' diye derse almadığı gerekçesiyle rektör ve dekan hakkında soruşturma başlattığını söyleyen Petek, bu nedenle görevden alındığını söyledi.

Petek, yasalar çerçevesinde hiçbir öğretim üyesi, dekan veya rektörün bir öğrenciyi sınıftan atma yetkisinin olmadığını söyledi. Böylesi bir dramın ne ilk ne de son olacağını ifade eden Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Halil Doğan da durumu 'gözü dönmüş başörtü düşmanlığı' olarak nitelendirdi. Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Bilal Çalışır ise öğrencinin hem şahsına yönelik hakaretin hem inancına yönelik bir engellemenin olduğunu belirtti. Çalışır, yapılanların suç olduğunu vurguladı.