BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,66
HABER /  EKONOMİ

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! 2020 kıdem tazminatında yeni tavan rakam

2019’un son enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte işveren tarafından iş akdi feshedilen kişilere ödenen kıdem tazminatında artış meydana geldi.

Abone ol

İşinden herhangi bir sebeple işveren tarafından çıkarılan kişilere verilen kıdem tazminatında tavan bugün itibariyle değişerek 2020 yılının Ocak-Haziran ayları arasında 6790 lira oldu.

Kimleri etkiliyor?

Kıdem tazminatı tavanının altında kalan brüt maaşa sahip olan çalışanlar ise hesaplamalarını brüt maaşı ve çalıştığı yılı çarparak bulabiliyor. Örnek olarak 3500 lira brüt maaşa sahip olan ve 10 yıllık çalışma hayatı bulunan kişi 35 bin lira kıdem tazminatını hak etmiş oluyor.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, çalışılan yılla son brüt ücretin çarpılması sonucu bulunuyor. Bundan sonraki kıdem tazminatı 2020'de oranlara göre hesaplanacak.

Kıdem tazminatı tavanı nedir?

Toplu iş sözleşmeleri ve hizmet akitleri ile kıdem tazminatına esas süreninin de fazla olması dolayısıyla kıdem tazminatı tutarı yüksek miktarlara ulaşmakta idi. Oluşan yüksek rakama bir üst sınır konulması amacıyla kıdem tazminatı tutarına tavan uygulaması getirilmiştir.

Mülga 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü Maddesine göre “kıdem tazminatının yıllık miktarı, Devlet Memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuruna 5434 sayılı T.C. emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi geçemez.” Hükmü konulmuş, ilgili yasa maddesi 4857 sayılı İş Kanunu’nda da geçerliliğini korumuştur.

Yapılan düzenleme ile devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuruna yıllık ödenecek minimum emekli ikramiyesi tutarı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplama şekline kıdem tazminatı tavanı denir.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Memur enflasyon farkı zammı Ocak 2020 emekli zamlı maaş listesi
Foto Galeri Memur enflasyon farkı zammı Ocak 2020 emekli zamlı maaş listesi Galeriye Gözat