BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  EKONOMİ

Tüketicinin zaferi! 2 kapağa 1 bardak alamayınca 241 bin lira kesildi

İhlas Haber Ajansı
İhlas Haber Ajansı

MUĞLA’da 9 yaşındaki Elif Deniz Akyol, bir meşrubat firmasının 2 kapak getirene bir bardak hediye kampanyasından faydalanmak için markete başvurdu .Hediyesini alamayınca babasıyla birlikte Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundu. Şikayeti değerlendiren Bakanlık, meşrubat firmasına 241 bin 413 lira idari para cezası kesti.

Abone ol

Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaşanan olay tüm tüketicilere emsal teşkil etmesi bakamından önemli... Olayın detayları şöyle:

Bir süre önce dünya markası bir meşrubat firmasının televizyondaki promosyon reklamını izleyen Elif Deniz Akyol, 6 adet kapak biriktirene 3 adet pembe bardak verildiğini öğrendi. Kapakları biriktiren küçük kız bardakları almak için babasıyla birlikte bakkal, market ve diğer satış noktalarına gitti.

Bardakları alamayınca bunu birkaç defa daha tekrarladı ancak bir türlü bardakları alamadı.

Okulda tüketici haklarını öğrenince...
Elif Deniz Akyol, eğitim gördüğü okuldaki bir derste öğretmeninin tüketicinin korunması yönündeki verdiği bilgileri evde ailesiyle paylaştı. Baba Süha Akyol önce şikâyetini meşrubat firmasına iletti.

Daha sonra 27 Aralık 2017’de e-devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Yaklaşık bir ay sonra meşrubat firması tarafından aileye 6 adet bardak gönderildi.

Ticaret Bakanlığı 241 bin lira ceza kesti

Ailenin başvurusunu değerlendiren Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ise 17 Aralık 2018’de aileye bir cevap yazısı gönderdi. 2 sayfalık cevap yazısında, meşrubat firmasına 241 bin lira 413 lira idari para cezası verildiği, söz konusu kampanya ile ilgili meşrubat şirketinin reklamının da durdurulduğu belirtildi.