BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tuğcu sözlerine açıklık getirdi

Tuğcu, anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması konusunda yanlış anlaşıldığını söyledi ve ekledi;

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, yaptığı yazılı açıklamada, Azerbaycan’a yaptığı ziyaret çerçevesinde, 10 Mayıs 2007’de Bakü’de Azerbaycan Anayasa Mahkemesi ile bir anlaşma yaptıklarını anımsattı.

Bakü'de Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliğiyle ilgili sorular da sorulduğunu belirten Tuğcu, şunları kaydetti:

"Bu sorulardan biri de Cumhurbaşkanının kaç kez veto hakkının olduğudur. Bu soruya cevap olarak bir kez veto edebileceği, vetodan sonra yapılacak ikinci müzakerede de üçte iki çoğunlukla çıkması halinde Cumhurbaşkanının değişikliği zorunlu olarak halkoyuna sunma olanağının bulunmadığı ifade edilmiştir.

Böylece Anayasa’nın 175. maddesinin zorunlu kıldığı prosedür anlatılmış, Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdirine bırakılmış olan değişikliğin halk oylamasına sunabilmesi ile ilgili bir görüş belirtilmemiştir. Söz konusu madde okunduğunda zorunlu olmayan, ancak Cumhurbaşkanının uygun görmesi halinde halk oylamasına gidebileceği haller ayrıca belirtildiği açıkça anlaşılabilmektedir.

İfademin bu biçimde algılanması için bu açıklamanın yapılmasında zorunluluk bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.