BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TÜBİTAK'ın başörtüsü prensibi

Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Türkiye Finali Yarışması'nda ilginç bir ödül töreni uygulandı

Abone ol

13-17 Mayıs 2011'de TÜBİTAK bilim insanı destekleme dairesi başkanlığınca düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Türkiye Finali Yarışması Ankara'da yapıldı. 180 projenin katıldığı final yarışmasının ödül töreninde başörtülü öğrencilerden biri dışındaki öğrencilerin ödülleri salonda verilmedi.

MEB Şura Salonu'nda düzenlenen Final Yarışması Ödül Töreni öncesi TÜBİTAK Yetkilileri'nin salonda bulunan başörtülü öğrencilerin yanlarına giderek sorun çıkarmamalarını istedikleri de kaydedildi. Yetkililerin 'size bir şey söyleyeceğiz sorun yapmayın. Dereceye girerseniz sahneye çıkmayın, ödüllerinizi size getireceğiz' dedikleri de öne sürüldü. Öğretmenler ile yaşanan gerginlik sonrası ise TÜBİTAK yetkililerinin, 'TÜBİTAK'ın prensipleri böyle, bir şey yapamayız' dedikleri de ifade edildi.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİ SORGULANDI

Yarışmada Tarih alanında birinci olan İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Soysal Bilimler Lisesi Öğrencisi M. G. başörtüsü ile sahneye çıkıp ödülünü alırken, ödülünü aldıktan sonra ise TÜBİTAK yetkililerince sorgulandığı da iddia edildi. Sadece öğrencinin değil, Rehber Öğretmeni M. A'nın da sorguya dahil edildiği öne sürüldü. Tarih alanında ödül alan M. G'nin ödül töreninde dereceye girenlerin yer aldığı kitapçıkta da fotoğrafına peruklu olduğu için yer verildiği de ortaya çıktı.

BAKANIN GÖZÜ ÖNÜNDE...

Başörtülü öğrencilere baskılarla başlayan ödül törenin son gününde ise birincilere ödülleri verildi. Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde dikkat çeken unsur ise Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr Nüket Yetiş'in protokoldeki yerlerinde iken tüm bu olayların yaşanmasıydı. Tüm gözlerin önünde gerçekleşen bu olaylar sonrası kimseden bir ses çıkmaması ise dikkat çekti.

ANITKABİR'E DE SOKULMADILAR

TÜBİTAK yetkililerinin yapmış olduğu başörtüsü zulmü bunlarla da sınırlı kalmadı. 13 Mayıs 2011 günü bütün öğrencileri Anıtkabir'e de götüren TÜBİTAK yetkilileri başörtülü öğrencilerin Milli Mücadelenin Önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesinin yer aldığı kısma da sokulmadığı kaydedildi. Rehber öğretmenler ile yetkililer arasında yaşanan gerginlikte, TÜBİTAK yetkililerinin ' Ya başınızı açacaksınız, ya kulak altında bağlayın ya da gruptan ayrılın' demesi üzerine rehber öğretmenler ile yetkililer arasında kısa bir gerginlikte yaşandı. Yurdun dört bir tarafından getirilen ve ödül töreninde de dereceye giren öğrencilere Atatürk'ün mozolesinin yer aldığı kısma sokulmaması öğrencileri de olumsuz etkiledi.

İLK DEĞİL

2007 yılında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde de başörtülü öğrencilere baskı yapıldığı gündeme gelmişti. Kamuoyunun gündemini de gelen olay sonrası dönemin MEB Bakanı Hüseyin Çelik tarafından ilginç bir uygulamaya imza atılmıştı. Çelik, İstanbul Özel Şefkat Kolejine kayıtlı bir öğrencinin, ödülünü başörtülü olarak alması ile ilgili öğrencinin refakatindeki öğretmen ve idareciler hakkında soruşturma başlattığı da medyaya yansımıştı.

BAŞÖRTÜLÜLERİN FOTOĞRAFI BASILMADI

Başörtüsü baskısına maruz kalan öğrencilerin yanı sıra TÜBİTAK yetkilileri ayrıca ödül töreni için basılan ve derece alan öğrencilerin makalelerinin ve fotoğraflarının yer aldığı kitapçıkta da başörtüsü baskısı kendini gösterdi. Ödül törenine katılan öğrencilere dağıtılan kitapçıkta derece alan başörtülü öğrencilerin fotoğraflarına da yer verilmediği de ortaya çıktı. Dereceye giren diğer bütün öğrencilerin fotoğraflarının yer aldığı kitapçıkta dereceye giren başörtülü öğrencilerinin fotoğraf kısmı da boş bırakıldı.