BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

TRT isyan bayrağını çekti

TRT personeli yarın eylem yapacak. Eylemin nedeni ise TRT içerisinde artan tarikat üyeleri.

Abone ol

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (TRT) KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi çalışanları, "sansüre, kadrolaşmaya, baskıya ve giderek artan dini yayınlara" son vermek amacıyla yarın saat 12.30'da İstanbul Radyoevi'nde bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. TRT çalışanlarına sivil toplum kuruluşlarının, aydınların ve diğer sendikaların da destek vereceği öğrenildi.
İlk kez 2002'de örgütlenen TRT çalışanları, basın toplantısı için el ilanı ve afişler hazırladılar. "Baskılara son" sloganıyla yola çıkan TRT'ciler, bir imza kampanyası başlatarak yayın içeriğinin değiştirilmesi için de mücadele edeceklerini açıkladılar.

Hazırladıkları el ilanında, "TRT yapımcıları programlarını özgürce yapmak istiyor. TRT muhabirleri, AKP propagandasına alet olmak istemiyor. TRT sanatçıları, sanatlarını özgürce icra etmek istiyor" denildi.

TRT'nin yasalara göre değil, siyasal tercihlere göre yönetildiğinin öne sürüldüğü ilanda, ağır iddialara da yer verildi:

"TRT, baskı, sansür ve kadrolaşma politikaları nedeniyle kamu hizmeti yayıncılığı görevini yerine getiremiyor. Hükümetin, tarikatların, cemaatlerin TRT'deki ağırlığı her geçen gün artıyor. TRT yöneticileri, köy enstitüleri ile ilgili programı keyfi biçimde engellemeye kalkışmakta, Uğur Mumcu'nun sözlerini sansürlemekte, başarılı bir spikeri kişisel nedenlerle yayından çekmekte, haberlerde, bu ülkede herkes AKP'liymiş gibi davranmakta, AKP hükümetine yaranabilmek uğruna tuhaf haberlerle halkla alay etmekte, TRT ekranını hızla artan dini yayınlarla tekke televizyonuna dönüştürmekte ve personele ayrımcılık, baskı uygulamaktadır."

'İş sansürü aştı'
TRT Muhabiri ve Haber-Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Mehmet Demir de, yaptığı açıklamada, "Bu sadece ilk adım. Bu iş, sansürü falan aştı. Vatandaş TRT'ye baktığı zaman dini kanal olduğunu düşünüyor. TRT, hiçbir zaman bu kadar kötü yönetilmemişti" dedi. TRT'de Haber - Sen'e bağlı olarak çalışan 1500 kişinin bulunduğu bildirildi.