BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Trafik canavarından daha ölümcül

Yılda yaklaşık 4 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiği Türkiye'de, sigaradan yaşamını yitirenlerin sayısı ise 115 bin.

Abone ol

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Kurucu Üyesi Dr. Zafer Sadi Özok, beyin tümörlerinin yüzde 99'u, beyin kanamalarının yüzde 85'i, akciğer kanserlerinin yüzde 97'si, gırtlak kanserlerinin de yüzde 98'inin sigara kaynaklı olduğunu söyledi.

Sigara içenlerin vücuduna yüzde 15 ila 33 oranında daha az oksijen girdiğine dikkati çeken Özok, bunun öncelikle beyin, kalp ve damarların tahribatına yol açtığını belirtti.
Özok, günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran biriktiğini ifade ederek, tütün dumanında siyanürden fare zehiri arseniğe kadar 4 bin zararlı madde bulunduğunu kaydetti.

Özok, sigara içenlerde ani ölümün, içmeyenlere oranla 10 kat fazla olduğuna işaret ederek, ''Ülkemizde yılda yaklaşık 4 bin kişi trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybederken, sigara 115 bin insanın erken yaşta ölümüne yol açmaktadır. Dünyada bir yılda sigara nedeniyle ölenlerin sayısı 5 milyon 500 bin kişiye ulaşmıştır. Her 6 saniyede bir kişi ölmektedir. Sigara içenler, kendilerini öldürdükleri kadar yanlarındaki pasif içicilerin de ölümüne neden olmaktadır'' diye konuştu.