BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mucize bitki 'Sorgum'

Sorgum; hayvan yemi, insan beslenmesinde tüketiminin yanı sıra şeker ve bio yakıt üretilebilen ender bitkilerden biri olarak değerlendiriliyor.

Abone ol

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kızılşimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tropik bitki olan sorgumun sıcağa ve kuraklığa dayanıklı olduğunu söyledi.

Sorgum bitkisinin insanoğlunun kültüre aldığı ilk bitkilerden biri olduğunu savunan Kızılşimşek, sözlerine şöyle devam etti:

''Günümüzde sorgum bitkisinin taneleri bolca hayvan beslemesinde kullanılıyor. Bunun dışında Afrika, Hindistan gibi ülkelerde insan gıdası olarak da tüketiliyor. Fakat ülkemizde çok yaygın bir tarımı yok. Ancak TÜİK verilerine göre bu bitki 4-5 bin dönüm alanda tarımı yapılıyor.''

Kızılşimşek, bu bitkinin en önemli özelliğinin ''kuraklığa ve sıcağa dayanıklılık'' olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

''Bu bitkinin diğer bir özelliği ise su kıtlığı olan yerlerde mısır yerine bu ürünü tercih edebiliyor olunması. Yani mısıra alternatif olabilir. Onun için bu ürün yetiştirilerek hayvan yemi olarak ya da taneleri kuş yemi olarak kullanılabilir. Gelecek yıllarda global ısınmanın etkisiyle yer altı sularının azalacağı dikkate alınırsa önümüzdeki dönemde daha da önemli hale geleceğini inanıyorum.''

Sorgum'un hayvan yemi, insan beslenmesinde kullanılmasının yanı sıra şeker üretimi ve bio yakıt olarak da üretildiğini anlatan Kızılşimşek, ''Tatlı sorgumun sağladığı şeker, genellikle yüzde 70-80 oranında sakaroz ve geri kalanı früktoz ve glikozdan oluşur ve şeker kamışına benzemektedir. Tatlı sorgumdan yılda hektar başına 2-3 ton petrol eşdeğeri etanol ve şekeri alınmış posa kısmından ise 6-9 ton petrol eşdeğeri yakıt elde edilmektedir'' dedi.