BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.394,26
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Trabzon’un horon bilmeyen başkanı!

Üzücü olaylarla simgeleşen Trabzon’un çehresi değişiyor. Belediye başkanı Gümrükçüoğlu geçen bir yılı İNTERNETHABER’e anlattı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

TRABZON-
Türkiye’nin gözde büyük şehirlerinden biri Trabzon son yıllarda linç girişimleri, futbolcuların araçlarının kurşunlanması, Rahip Santaro cinayeti ve en son Hrant Dink’in öldürülmesi ile gündeme geldi. Gazeteler sıraladığımız bu olaylar üst üste yaşanınca, “Trabzon’da neler oluyor?” manşetleri attı. Televizyonlar günlerce Trabzon’dan canlı yayınlar yaptı.  Ve bir süre sonra alışık olduğumuz gibi Trabzon’daki tartışmalar yerini Türkiye'nin sık değişen bir başka gündem maddesine bıraktı. Yaşananların hepsi unutuldu, ama biz unutmadık. İlk fırsatta Trabzon’da geçen bu sürede ne yaşandığını önümüzdeki günlerde görevde bir yılını dolduracak olan kentin yeni belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile konuştuk.

Trabzon’un 4 bin yıllık tarihi ile medeniyetlerin buluştuğu, sanatçı, şair, ressam sayısı ile Türkiye’ye fark atan bir şehir olduğunu anlatan Gümrükçüoğlu yaşanan üzücü olayların Trabzon’a ve Trabzonlulara mal edilmemesi gereken kişisel olaylar olduğunu savundu. Ama benzer olayların bir daha yaşanmaması için de çalıştıklarını söyledi.

Azmini Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığı dönemden alan Gümrükçüoğlu, “850 tane hastane idare ettik. SSK’lar devredilemez” denilen işlerin altından kalktık. Trabzon’da da güzel işler yapacağız” diyerek iddiasını ortaya koydu.

Gümrükçüoğlu uzun sohbetin içerisinde İNTERNETHABER okuyucularıyla bir de sırrını paylaştı. O da horon bilmemesi. Gümrükçüoğlu, “Belediye bünyesinde pek çok kurs açtık. Bunlardan biri de kolbastı kursu. Kolbastıyı oynayamıyorum. Horonu da çok seviyorum ama horon da oynayamıyorum. Oynayamıyorum işte bu bir itiraf” dedi.

-Trabzon üzücü olaylarla anılır bir kent oldu. “Neler oluyor Trabzon’da?” diye soruldu. 1 yıldır görevdesiniz. Neler oldu bu sürede Trabzon’da?
Trabzon tarihin kültürün eski bir kenti. Adeta medeniyetlerin birbiri ardına oluşturduğu bir şehir. O medeniyetler de eserlerini bırakmış. Bu yönden bakıldığında kültürü ve tarihi ile 4 bin yıllık mazisi olan bir şehir. Trabzon’a bu yönüyle baktığımızda insanı da kültür ve sanata yatkın. Trabzon’da ressam, edebiyatçı, şair, tiyatrocu çoktur. İstatistikler şunu gösteriyor. Trabzon yüzölçümüne düşen sanatçı bakımından Türkiye’nin en çok sanatçı bulunduran kenti. Şu anda kentte 9 tane sanat derneği var.

Bizim gençliğimizde de böyleydi şimdi de böyle. Her hafta bir resim sergisi bir tiyatro oyunu var. Yerel tiyatroların bile faaliyette olduğu bir kentiz. Bu sanat etkinliklerini bir birikim olarak görmenin yanı sıra halk sevecendir, merttir. İçten pazarlıklı değildir. Ani sinirlenebilir ama o siniri de ani olarak biter. Trabzon’un insanı yırtıcı değildir, vahşi değildir. Sanata yatkınlığı, insancıl, iyiliksever özelliklerini, içten pazarlıklı olmayan halini dikkate aldığınızda şehrin imajını negatif etkilemiş olaylar tamamen münferittir. Toplu, toplumsal olaylar değildir. Kişisel olaylardır. Belki bir toplumda daha çok yüzdede yaşanan ama Trabzon genelinde daha az yüzdede rastlanan olaylardır.

Trabzon önceden de şimdi de sonradan da insanlara zor kullanan insanları yaralayan ezen bir davranışın kenti, böyle yaşayan insanların olmadığı bir kent olduğuna inanıyoruz.

Bütün bu yaşanmış münferit olumsuzlukları bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Bunun için de kültürel, sanatsal etkinliklerin artmasını, barış, kardeşlik ve özgürlük düşüncelerinin daha yaygın hale gelmesi için gayret ediyoruz.

- Görevde bir yılı geride bıraktınız. Kentte bu süreçte neler yaptınız?
Trabzon’un imajının yanı sıra kentin fiziki yaşam koşullarının iyileşmesi için çok ciddi mesai harcıyoruz. Kenti rahatlatmak için büyük çabalar içindeyiz.
Ulaştırma Bakanlığınca yapılan Samsun Hopa yolu, Tanjant yolu olmasa Trabzon trafiği kilitlenmiş olurdu. Kanalizasyon sorunları yine öyle. Göreve başladığınızda Trabzon’un plakasına uygun 61 proje hazırladık. Geçen sürede bu projelerin neredeyse tamamının adımını attık. Doğalgazdan seyyar sorununa, trafiğin yeniden düzenlenmesinden alt yapı problemlerine, kent meydanından sahil yoluna, sığınmaevinden ağaçlandırmaya sayısız çalışma yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaları hafifi alanlara sadece şunu söyleyebilirim, bizim yaptıklarımızı 10-20 yıldır yapamayanlar, şu an gerçekleşenleri ne hayal edebilir ne de cesaret edebilirlerdi. 5 yılın sonunda “Bu şehir bu muydu, böyle şeyler de yapılır mıydı” denileceğine inanıyorum.

- Trabzon olimpiyatlara hazırlanıyor. 49 ülke ağırlayacaksınız. Çalışmalar hangi aşamaya geldi?
Trabzon 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatlarına hazırlanıyor. 7 bin 500 kişilik bir spor salonu tamamlanmak üzere. 9 dalda yapılacak olimpiyatlar için alt yapıyı da geliştiriyoruz. 49 ülkeden misafirimiz olacak. 2 otel yerini pratiğe yansıttık. Sıvasız binalara sıva, boyasız binalara boya yapıyoruz. 110 binanın sıva boyası tamamlandı.

- Belediye bünyesinde açtığınız kurslar var mı?
Gençlere spor imkanı sunmak için taekwando’dan yüzmeye bir çok branşta kursumuz var. Kalkınma Gençlik Merkezi’nde bilgisayar, İngilizce, resim, keman, kolbastı gibi kurslarımız var.

-Kolbastı için kursa gitmek gerekiyor mu?
Kolbastıyı siz oynayabiliyor musunuz? Ben oynayamıyorum. Horonu da çok seviyorum ama horon da oynayamıyorum. Oynayamıyorum işte bu bir itiraf.

- Trabzon’da hedefleriniz neler?
Trabzon’da yaşam konforunun dışarıdan gelenlerin de kendini rahat hissetmesini sağlayacak şekilde geliştirmek için çalışıyoruz. Trabzon’u başta turizm olmak üzere eğitim, sağlık ve ticaret alanlarında öne çıkaracağız.
Burası yeşil ve mavinin olağanüstü tablosunun olduğu bir kent. Ege ve Akdeniz’e göre denizimiz daha güzel. Güneşli gün sayımız Ege ve Akdeniz’e göre daha az ama küresel kuralık karadenizi önümüzdeki yıllarda bir ideal haline getiriyor. Trabzon’un turistik bir merkez olması için kentimizi yurt dışında tanıtacak çalışmalara da ağırlık vereceğiz. Olimpiyatlarda 49 ülkeden gelecek insanlar da bu kenti güzellikleri ile tanıyacak. Bizim için çok önemli bir tanıtım olacak.

İkincisi eğitimde öne çıkacağız. Bir resmi iki üç vakıf üniversitesi kazanma çabasındayız. Aydın Üniversitesi fakülte açmak için çalışıyor. Avrasya ve İpek Yolu Vakıflarının üniversite kurma çabaları var. Biz de ikinci bir devlet üniversitesi açılması için kolları sıvadık.

Üçüncüsü Trabzon yüzyıllardır çevre illerin sağlık merkezi. Bu özelliği devam ediyor. Hatta Gürcistan, Ukrayna, Ermenistan, Azerbaycan gibi ülkelere de hizmet veriyoruz. Bu özelliğimizi daha da geliştiriyoruz.

Bir başka önemli hedefimiz de ticaret. Trabzon önemli bir ticaret ve ulaşım merkezi olarak kavşak noktası. Önceden de böyleydi. Bundan sonra da böyle olması için çalışacağız.

-Trabzon denilince Trabzonspor’u sormamak mümkün değil. Trabzonspor’a katkılarınız ne olacak?
Trabzon’da futbol birinci, flaş spor dalı. Trabzonspor Anadolu’nun sesi olmuştur. İstanbul dışında da şampiyonlar çıkar demektir. Anadolu’nun kahramanıdır. Bunu bir değil defalarca göstermiştir. Dünyada bazı takımlar vardır kenti ile simgelenen. Liverpool, Barcaleno gibi. Trabzon’da da Trabzonspor var. Ben Makedonyalı olup Trabzonspor’u tutan, Azerbaycanlı olup Trabzonsporlu olanlara rastlamışımdır. Trabzonspor’a bugüne kadar her türlü desteği verdik. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Trabzonspor’un şampiyon olacağına inanıyorum.