BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Trabzonda neler oluyor

Trabzon'a bir haller oluyor. "Provokasyon için üs mü seçildi?" yoksa "şiddetin başkenti mi." Hangisi?

Abone ol

Trabzon... Dağlık yapısı, dağınık yerleşim birimlerinin de etkisiyle, tez canlı, dik başlı, öfkeli, silah sevdalısı insanların coğrafyası. Alaattin Çakıcı, Oflu İsmail, Kürşat Yılmaz ve Sedat Peker gibi "ünlü" isimleri yetiştiren, nüfusu 1 milyona yakın olan kent, TAYAD'lılara linç girişimi ve rahip Santoro cinayetinin olumsuz etkilerini üzerinden atamadan bu kez Dink cinayetiyle gündemde...

Tarihten gelen kozmopolit kültürüne rağmen genellikle din ve milliyetçilik odaklı cinayetlerin zanlılarının, futbolla, Trabzonspor'la özdeşleşen bu kentten çıkması, "Provokasyon için üs mü seçildi?" yoksa "şiddetin başkenti mi" tartışmasını gündeme getirdi.

* Abdurrahman Yıldırım: (SABAH yazarı): Rahip cinayeti nedeniyle Trabzon'a gitmiş ve durum tespiti yapmıştım. Trabzon ekonomisi çökmüş, işsizlik dizboyu ve 2001 krizini yeni yaşıyorlar. Çocuklar, gençler çeteleşmiş. Çernobil'den sonra kanser hastaları hızla artıyor. Durum daha da kötüleşebilir.

* Seyfi Erbaş (Trabzon Fikir Kulübü ve Beşiktaş Trabzonlular Derneği Başkanı): Cumhuriyet kurulduğundan beri tek yatırım görmeyen, yaşantının tamamen futbola yani Trabzonspor'a endekslendiği kent, Kurtlar Vadisi'nin doğal platformu haline dönüştü.

* Eyüp Aşık (ANAP'lı eski Devlet Bakanı): Suyundan, toprağından değil, büyük ihtimalle oradaki bir örgütten. Becerikli, çekirdek bir örgüt. Trabzon üs olarak seçilmiş.

* Volkan Canalioğlu (Trabzon Belediye Başkanı): Trabzon'un adının bu olaylarla anılması bizi son derece üzüyor.

Kaynak: