BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Gül, diasporayı davet etti

Dink cinayeti bir ilki başlatır mı? Türkiye Ermeni diasporasına cenaze vasıtasıyla barış eli uzatıyor.

Abone ol

Türkiye, Hrant Dink cinayetinin ardından bu alçakça saldırının sonuçlarının Türk ve Ermeni toplumları arasında bir milat olması adına tarihi bir girişim başlattı. Dink'in yarın yapılacak cenazesi öncesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün talimatı ile tarihte ilk kez ABD ve Avrupa eksenindeki tüm önemli başkentlerde bulunan Ermeni diasporası liderleri ile temasa geçildi.

RESMEN DAVET
Hem Ermeni diasporası temsilcileri, hem de ABD'de bulunan Ermeni cemaatinin dini liderleri yarınki cenazeye Türkiye Cumhuriyeti adına tarihte ilk kez 'resmen' davet edildi. Yapılan çağrıda en anlamlı noktalardan biri de davetin masraflarının bizzat Türk hükümeti tarafından karşılanacağı ve gelenlerin de Ankara'nın misafiri olarak kabul edileceği ifadeleri oldu.

MEKİK DİPLOMASİSİ
Cumartesi gecesi sabaha kadar süren nefes kesen ve Dışişleri Bakanı Gül'ün de dakika dakika izlediği mekik diplomasisi bizzat Dışişeleri Bakanı Özel Müşaviri Altay Cengizer ile New York Başkonsolosu Mehmet Samsar tarafından yürütüldü. Cengizer, ABD'de başta 600 bin kişinin bağlı olduğu New York Başpiskoposu Barsamyan olmak üzere önemli isimleri teker teker aradı ve "Sizi tüm masraflarını Türkiye Cumhuriyeti'nce karşılamak üzere İstanbul'a cenazeye davet ediyoruz. Gelin bu tarihi adımı birlikte atalım" dedi.