BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Trabzon'a Arap yatırımcı ilgisi artıyor

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un turizm konusunda önemli mesafeler aldığını söyledi.

Abone ol

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, son dönemde Trabzon’un turizm konusunda önemli mesafeler aldığını ve bunun sonucunda da bir cazibe merkezi haline gelmeye başladığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’a son dönemde Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini ve bu ilginin artık yatırıma dönüşmeye de başladığını belirtti. Turizm alanında Hilton adına Türkiye’deki yatırımcı şirket ile hotel yapma sözleşmesini imzalamalarına rağmen şirketin yaşadığı bazı ekonomik sorunlar nedeniyle bundan vazgeçtiklerini hatırlatan Vali Kızılcık “Ama aynı yere yani Yalıncak’taki Özel İdare’ye ait denize sıfır, 14-15 dönümlük arazi üzerindeki sosyal tesislerin bulunduğu alanı Arap bir işadamı Ramazan ayının ilk haftasında özel jeti ve ailesi ile gelerek incelemelerde bulundu. Teklif yazısını da yazdılar bizden cevap bekliyorlar. Zaten burayı kendilerine biz teklif etmiştik. Hatta otelin yanında marina yapma projesini de gerçekleştirmek istiyor. Olumlu yaklaşıyoruz. Fizibilite çalışmalarını en kısa sürede başlatacaklar. 2010 yılı sonuna kadar da teşvik belgesini alıp yatırımı başlatmalarını bekliyoruz” dedi.

TRABZON’UN ARTAN ÖNEMİ

Türkiye’nin yürüttüğü dış politika ve global ısınma ile paralel olarak Karadeniz Bölgesi’ne ve özellikle Trabzon’a yurt dışından yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Vali Kızılcık “Biz de yönetim olarak yerel yönetimlerimizle sivil toplum kuruluşlarıyla, hep beraber, üniversitemizle, hazırlamış olduğumuz stratejimiz ile doğa, tarih, kültür turizmini hatta kongre turizmini önceliğe alan bir politika belirledik. Bu çerçevede son 2 yıldır bu yıl özellikle Ortadoğu’dan, Arap turistlerin ve İranlı turistlerin çok yoğun olarak burayı tercih etmeye başladıklarını gördük. Ayrıca geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı buraya bir gezi düzenlediklerini gördük. Bunun akabinde bu büyükelçiler tekrar teker teker ilimize gelip, bize hem kendi ülkeleri ile bölge arasında ilişkileri güçlendirmek hem de turistik kültürel faaliyetleri arttırtmak için çalışma arayışları içerisinde olduklarını bizlere ifade ettiler. Teker teker burada fahri düzeyde de olsa konsolosluk açma girişiminde bulundular. İlimizde isimlerinin alındığı ve her iki ülkenin dışişleri bakanlıklarınca yürütülen iki ülkenin fahri konsolosluk çabası var. Bunlar, Estonya ve Bosna Hersek. Bunun dışında en son gelen Hırvatistan büyükelçisi de yine burada fahri konsolosluk açmayı düşündüklerini ve uygun adayları aradıklarını ifade ettiler” diye konuştu.

Öte yandan Trabzon’a son 1 yıl içerisinde AB’ye üye ülkelerin Türkiye’de görev yapan büyükelçilerinin toplu ziyaretlerinin dışında, Slovakya, Kore, Japonya, Estonya, Mısır, Hindistan ve Hırvatistan’ın büyükelçilik düzeyinde, özerk bölgeler olan Acaristan ile Gagauzya’nın Cumhurbaşkanları düzeyinde ziyaretleri gerçekleşti.