BIST 10.355
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.458,72
HABER /  GÜNCEL

Trablus cezaevinde toplu mezar

Libya'da yönetimi üstlenen Ulusal Geçiş Konseyi, başkent Trablus'ta 1270 kişinin kemiklerini içeren bir toplu mezar bulduklarını açıkladı.

Abone ol

Trablus'da ortaya çıkarılan toplu mezardaki kemiklerin Ebu Selim cezaevinde 1996'da düzenlenen operasyonda hayatını kaybedenlere ait olduğu sanılıyor.

Albay Muammer Kaddafi'ye karşı düzenlenen cezaevi protestosu Ebu Selim hapishanesindeki tutuklu ve hükümlülerin ailelerini temsil eden bir avukatın serbest bırakılmasıyla başlamıştı.

Ulusal Geçiş Konseyi, 1270 kişiye ait cesetlerin çıkarılması için, kazıların kısa süre içinde başlayacağını açıkladı.

Konsey, toplu mezarın cezaevinde görev yapmış gardiyanların sorgulanmasının ardından bulunduğunu duyurdu. Bazı kemik ve kıyafet parçaları toplu mezarın yerinin tespit edilmesinden önce bulunmuştu.

Bazı hükümlülerin yakınları toplu mezar olduğu düşünülen bölgeyi ziyaret etti. İsyan sırasında iki erkek kardeşini kaybeden Sami Assadi, olaydan 10 yıl sonra, yetkililerin kendisine, "kardeşlerinin ecelleriyle öldüğünü" söylediklerini aktardı.

Kardeşlerinin gömülü olabileceği yeri ziyareti sırasında BBC'ye duygularını anlatan Assadi, "Karışık duygular içindeyim. Devrimin başarılı olmasından ötürü hepimiz mutluyuz. Ama şu noktada, kardeşlerimin ve daha birçoklarının, sırf Muammer Kaddafi'yi sevmedikleri için öldürüldüğünü düşünmeden edemiyorum." dedi.

BBC Muhabiri Jonathan Head, yakın zamana kadar kurbanların öldükleri koşullara ilişkin çok az şey bilindiğini kaydediyor.

Bazı görgü tanıkları, kurbanların protestoların ardından el bombaları ve hücrelerinde silahlarla taranarak öldürüldüklerini söylüyor.

Yeni hükümetten bir yetkili, cezaevinde olup bitenleri belirleyebilmek amacıyla uluslararası adlî tıp uzmanlarından yardım isteyeceklerini belirtti.