BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.419,35
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tortum Şelalesi çağıl çağıl çağlıyor!

Erzurum'un Uzundere ilçesinde yargı kararına rağmen suyu kesilen Tortum Şelalesi mahkeme kararı ile yeniden coştu.

Abone ol

Şelalenin akmasını bir hukuk zaferi olarak nitelendiren Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, “Birkaç gün önce şelaleye gelen insan yoktu.

Ama suyun aktığını duyanlar hemen şelaleye koşuyor. Ben buna hukukun zaferi diyorum. Eskiden sadece bahar aylarında çağlayan bu şelale mahkeme kararından sonra her ay akacak" dedi.

Erzurum- Artvin karayolunun 110'uncu kilometresinde Tortum Gölünden sonra 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesinin suyu, 1960'da kurulan hidroelektrik santralı nedeniyle yılda sadece birkaç ay akıtılıyordu.

İlkbaharın ardından kuruyan şelaleden adını alan Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal'ın başvurusu üzerine Erzurum Birinci İdare Mahkemesi 21 Ocak 2010'da suyun 12 ay akmasına karar verdi. Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Boncokcuoğlu başkanlığında hazırlanan bilirkişi raporunda su kısıtlamasının hem jeomorfolojik yapıya zarar verdiği, hem de ekolojik dengeyi bozduğu vurgulandığını belirtildi.

Yargının kararına karşın EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) şelalenin suyunu 23 Haziran'dan itibaren yeniden kesti. Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun birinci derecede doğal SİT alanı olarak tescil ettiği Tortum Şelalesinin suyunun kesilmesi 'cinayet' ve 'katliam' olarak nitelendirildi.

Uzundere ilçesinin Belediye Başkanı Halis Özsoy, saklı doğa harikasının yürekleri sızlattığını belirterek "Ben buna hukukun zaferi diyorum. Bir kaç gün öncesine kadar burada insanlar yoktu. Şelalenin aktığını duydukları için insanlar çevre köylerden buraya gelmeye başladılar. Bu bizim için çok büyük bir sevinç kaynağı.

Eskiden yalnızca bahar aylarında çağlayan bu şelale yargı kararından sonra çağlamaya başladı. Bu çağlama insanları da buraya davet ediyor. Çağlayanın sesini duyanlar akın akın şelayeye geliyor. Dünyanın en önemli şelalerinden birinin susuz bırakılması yüreklerimizi parçalıyordu. Şelalenin akması için bizlere destekte bulunan sivil toplum kuruluşları ve suyu veren EÜAŞ Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyorum" diye konuştu.