BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.418,41
HABER /  POLİTİKA

Toprak Koruma Yasası mahkemelik

CHP'liler, Sezer'in ardından Meclis'ten geçen Toprak Koruma Yasası nedeniyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Abone ol

CHP'liler, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ardından Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun bazı düzenlemelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Grup Başkanlığından yapılan açıklamada, 5578 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 4. maddesinin ilk cümlesindeki arazi toplulaştırmasından yararlanacak kuruluşlar sayılırken, "köy tüzel kişiliği, belediyeler, kooperatifler, birlikler gibi..." tümcesindeki "gibi" kelimesiyle aynı maddenin ortak kullanım alanı kesinti payıyla karşılanamayan arazilerin gerçek ve tüzel kişilerden de karşılanmasını düzenleyen 5. cümlesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulduğu bildirildi.

Açıklamada, yasadaki düzenlemenin, "yargı kararını etkisiz kılmak suretiyle yasaların genelliği ilkesine aykırı olarak, belli bir firmanın hedef alındığı, kamu yararı yerine Cargill firmasının çıkarının gözetildiği" savunuldu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de yasanın "tarım dışı amaçlı kullanıma açılan arazilerin, ücret karşılığında istenilen amaçla kullanımına olanak veren" 6. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı.