BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.405,61
HABER /  DÜNYA

İsrail askerlerinden kepazelik

İsrail askerleri çatışma alanında Filistinli sivilleri kullanıyor. Filistinli bir gencin nasıl kullanıldığı kameralara yansıdı.

Abone ol

Batı Şeria'nın Nablus kentinde, soğuk bir kış sabahı üzerinde yalnızca şort ve tişört olan Filistinli bir genç, ağır silahlarla kuşanmış İsrail askerlerinin önünde kapı kapı dolaştırılıyor. Associated Press (AP) ajansının kamerasına yakalanan bu görüntü, İsrail'in, Yüksek Mahkeme'nin yasaklamasına karşın askeri operasyonlar sırasında halen Filistinli sivilleri kullandığını göstermesiyle tartışma yarattı.

AP ajansı, söz konusu görüntülerin İsrail askerlerinin yaklaşık 1 hafta süren bir operasyon düzenledikleri Nablus'ta pazar günü çekildiğini belirtti. Görüntülerde genç Filistinlinin, askerlerin bir evin kapısına doğru ilerlemesine rehberlik ettiği, önce kapıda beklediği, ardından askerlerin önünde eve sokulduğu, çıkan bir çatışmanın ardından evden çıkılıp aynı şekilde başka evlere girildiği, sonunda Filistinli gencin birkaç şüpheliyle birlikte askeri bir araca bindirildiği anlar yer alıyor.











Görüntülerin yayınlanmasının ardından İsrail'in önde gelen insan hakları örgütü B'Tselem, orduya olayın soruşturulmasını talep eden bir mektup gönderdi. İsrail ordusu, ilk açıklamasında, askerlerin yanlış bir şey yapmadığının görüldüğünü belirtirken, yine de olayın araştırılacağını duyurdu. AP ajansı görüntülerini çektiği Filistinli gençle daha sonra röportaj da yaptı. 24 yaşındaki Semih Amire, İsrail askerlerinin saat 05.00 civarında kendisini uyandırdıklarını ve ailesiyle birlikte komşu eve geçmelerinin emredildiğini anlattı.

Amire, yaklaşık 1 saat sonra üzerine sıcak tutacak giysiler geçirmesine izin verilmeden İsrail askerlerinin 3 apartmana girişte rehberlik etmeye zorlandığını söyledi. Amire, "Arzum dışında onların önünde yürümem istendi" dedi ve askerlerin evinde ateş açtığını, her şeyin olabileceği endişesiyle çok korktuğunu belirtti.

Amire, evin içindeki kurşun deliklerini de gösterdi. Birkaç saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldığını kaydeden Amire, kuzeninin El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi olduğunu, ancak kendisinin herhangi bir Filistinli gruba dahil olmadığını ifade etti. Amire, İsrail'in kendisini daha önce 3 ay herhangi bir suçlamada bulunmadan hapiste tuttuğunu, son baskının hedefi olan kuzeninin ise saklanmakta olduğunu anlattı.