BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.435,48
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Topkapı Sarayı'nda 500 yıllık kılıcın sırrı

Topkapı Saray Müzesi'nde silahların sergilendiği bölümde yer alan kılıcın sırrını biliyor muydunuz?..

Abone ol

Hz. Muhammed'in kabrinin tamiri sırasında çıkarılan demirden yapılan kılıç bugün Topkapı Sarayı'nda sergileniyor.

Topkapı Sarayı Müzesi'nin Silah Bölümü, kapsamlı bir restorasyonun ardından geçtiğimiz pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle ziyarete açıldı.

Savaş meydanlarının haşmetini ve ihtişamını bugünlere taşıyan silahlardan Memlük hükümdarlarından Melik Kayıtbay'ın kılıcının hikâyesi ise pek az kimsenin bildiği bir sırrı     saklıyor. Zaman gazetesinde Ahmet Doğru imzalı haberde işte bu kıçılın hikayesi anlatılıyor.

YEŞİL KUBBE'Yİ MEMLUKLU SULTANI MELİK KAYITBAY YAPTIRMIŞ

Medine denilince göz önünde canlanan ilk manzaradır 'Kubbe-i Harda / Yeşil Kubbe'. Dünyanın en bahtiyar taşlarıyla, en bahtiyar harcıyla örülmüş bu kubbe, Melik Eşref Kayıtbay tarafından yaptırıldığı günden beri tam 551 yıldır Âlemler Sultanı Hz. Muhammed'in (sas) kabrini muhafazaya hizmet ediyor. Kubbe-i Hadra, Kayıtbay'ın 881 hicri yılında (M. 1476-77) Peygamber'in kabr-i saadetlerinde yaptırdığı tamirat sırasında inşa edilmiş. Birkaç yıl sonra çıkan yangında Mescid-i Nebevi yanmasına rağmen kubbe zarar görmemiş. 1800'lü yıllara kadar kurşun renginde kalmış ve 'Kubbe-i Zerka / Mavi Kubbe' adıyla anılmış. II. Mahmud'un emriyle yenilenmiş ve yeşile boyanmış.

KABRİ SAADET'TEN ÇIKAN DEMİRDEN YAPTIRILAN KILIÇ SULTANA GÖNDERİLİYOR

Kayıtbay'ın Mescid-i Nebevi'de yaptırdığı tamirat sırasında Hazreti Peygamber'in kabrini çevreleyen ve kapısı olmayan hücreye de -duvarı yıkıldığı için- girme imkânı olmuş. O sırada Medine'de bulunan Şafii âlimlerinden İmam Semhûdî, edebsizlik etmekten çekindiği için ancak iki kere davet edildikten sonra girdiği Hücre-i Saadet'i "Kabr-i Saadet hücresine dahil olduğum vakit dimağım ömrümde hissetmediği gönül alan bir kokunun tesirinde kaldı." diyerek anlatıyor.

Bu tamir esnasında Kabr-i Saadet'ten çıkan demir bir direkten teberrük kastıyla bir de kılıç yaptırılıp Peygamber âşığı Melik Kayıtbay'a gönderilmiş. Bu kılıç, şimdilerde geçtiğimiz pazar günü restore edilerek ziyarete açılan Topkapı Sarayı Müzesi Silah Seksiyonu'nda ziyaretçileri bekliyor.