BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,18
ALTIN 2.483,93
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu: Nihai karar Libyalıların!

Davutoğlu, Paris'te düzenlenecek Libya toplantısı öncesi konuştu!

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Paris'te düzenlenecek olan üst düzey Libya toplantısında, teknik hazırlıkları tamamlanan bazı hususlara ilişkin adımlar atılacağını söyledi. Davutoğlu; İstanbul, Paris ve New York'taki toplantıların Libya halkına destek amacı taşıdığını söyleyerek nihai kararın Libya halkına ait olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Bükreş'teki temasları çerçevesinde Romanya Dışişleri Bakanı Baconschi ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin Paris'te yarın Libya ile ilgili düzenlenecek olan üst düzey toplantıdan beklentilerini sorması üzerine Davutoğlu, yarın Paris'te Libya ile ilgili önemli bir toplantı yapılacağını söyleyerek, 15 Temmuz'da da Uluslararası Libya Temas Grubu'nun İstanbul'da toplandığını hatırlattı.

İstanbul toplantısında uluslararası toplumun sağladığı büyük destek ve Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi'nin sağladığı başarıların bugünkü tabloyu olumlu yönde değiştirdiğini belirten Davutoğlu, Geçiş Konseyi güçleri Trablus'a girdiği gün kendisinin Bingazi'ye gittiğini, o gün birçok dışişleri bakanı dostuyla telefonda görüştüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

''Orada alınan kararlar çerçevesinde İstanbul'da dönem başkanı olarak tekrar bir toplantıya ev sahipliği yaptık geçen hafta. Yine o telekonferansta Paris'te de bir üst düzey toplantı yapılmasına karar verildi. Bu toplantı ile birlikte aslında teknik hazırlıkları tamamlanan birkaç önemli hususta adımlar atılmasını bekliyoruz.

Bakan Davutoğlu ikinci adımın Libya'nın yeni yönetiminin mali kaynağa duyduğu ihtiyaç hakkında olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin yeni yönetime temmuz ayında 100 milyonu hibe olmak üzere 300 milyon dolarlık kredi sağladığını hatırlattı. BM ve ABD'nin de yakın zamanda 1,5 milyar doları serbest bıraktığını söyleyen Davutoğlu, Paris'te güçlü bir kararla Libya halkının hakkı olan ve yaklaşık 125 milyar doları bulan uluslararası dondurulmuş kaynakların serbest bırakılmasını arzu ettiklerini kaydetti.

-