BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.437,98
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalif: Esad'a karşı Türk-Arap askeri gücü

Guardian gazetesinde mahlas kullanarak bir makale kaleme alan Suriyeli bir muhalif, Suriyelilerin Batı müdahalesine karşı olduğunu ancak bir Türk-Arap gücü kurulmasının Esad'ı durdurabileceğini savunuyor.

Abone ol

Guardian gazetesinde Abdur Rahman eş-Şami mahlasıyla yazan Suriyeli bir muhalif, ülkedeki rejim karşıtlarının Batı müdahalesine karşı olduğunu ancak Araplardan ve Türklerden oluşan bir gücün müdahalesinin Esad'ı durdurabileceğini savunuyor.

Barışçıl Değişim için Özgür Şam Koalisyonu'nun politbüro üyesi olan ancak gerçek ismini vermeyen yazar, Suriye halkının dikkatini Cumhurbaşkanı Beşar Esad yerine Libya'da olanlara yönelttiğini söylüyor:

"Suriye Televizyonu, 22 Ağustos günü Beşar el Esad'ın bir mülakatını yayınladı. Esad, halkın kullandığı her sözcüğü dikkate aldığını varsayıyordu. Ancak Suriyeliler, mülakatla ilgilenmek yerine, tüm gece uyanık kalıp Libya'nın başkenti Trablus'un kurtarılması mücadelesini izlediler."

Eş Şami'ye göre, Libya'da yaşanan kayıplar, Trablus'un isyancıların eline düşmesine ve Kaddafi ailesinin kaçmak zorunda kalmasına değmiş.

Suriyeli yazarın makalesindeki temel fikir, ülkedeki mücadelenin dış müdahaleye duyulan güven ile bağlantılı olduğu.

"Suriye halkı protesto mitingi yapma kararını 17 Mart'ta, Birleşmiş Miletler'in Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan ettiği 1973 sayılı kararını aldığı gün verdi. Ertesi gün Şam, Dera, Banias ve Humus'ta gösteriler düzenlendi; iki kişi öldü ve Suriye'de devrim ateşinin kıvılcımı çakılmış oldu. Fakat barışçıl devrimimiz, İslam ve Arap ülkelerinden destek görmedi. Komşularımız ikircikli davranıp basmakalıp sözler söyledi ve Batı ise reform çağrısında bulundu, azami olarak ekonomik yaptırımlardan söz etti."

Eş Şami'ye göre, Suriyeli muhaliflerin karşısındaki gerçeklik şöyle: Bir taraftan Arap ülkelerinin sessizliği ve özellikle Türkiye'nin yaşamakta olduğu süre giden bir bölgesel kararsızlık ile Esad'ın hak ihlallerini pasif bir şekilde izleyen Batı ülkeleri.

Esad yönetiminin, ülkeyi iç savaşa ve bölünmeye sürüklemek istediğini savunan eş Şami, bunun Türkiye, Arap ülkeleri ve Batı'nın çıkarlarına uygun olmadığını çünkü görülmemiş bir kaos ve belirsizlik ortamının başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin güvenliklerini de tehlikeye atabileceğini söylüyor.

Suriyeli muhalife göre, bu nedenle Esad'ı durduracak bir çözüm bulunmalı.

Eş Şami mahlasıyla yazan Suriyeli muhalif son olarak, "Suriyeli muhaliflerin Batı müdahalesine karşı çıkmaya devam edecekleri göz önüne alındığında ise Arap-Türk ortaklığıyla hazırlanacak bir önleyici gücün Suriye halkını koruması en uygun çözüm gibi görünüyor." diyor.