BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tiryaki inadı yasağı mahkemelik etti

Sigara yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yasağı mahkemenin gündemine taşıyan ise Danıştay.

Abone ol

İzmir Kahveciler Odası'nın başvurusunu karara bağlayan Danıştay, kahvehanelerdeki yasağın Anayasa'ya aykırı olduğu görüşünde. Danıştaya göre yasak, hem kişi hem de çalışma özgürlüğü ilkelerine aykırı; yasakla kahvehanelerin varlıklarını sürdürmeleri ölçüsüz olarak zorlaştırıldı.

Kahvehanelerdeki sigara yasağı anayasaya aykırı. Görüş Danıştay'ın. Danıştay bu görüşle yasakla ilgili yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Danıştay, yasak kararını İzmir Kahveciler Odası'nın başvurusu üzerine gündemine almıştı.

İzmir Odası, yasağın özel girişim özgürlügü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürmüştü. İşte o başvuru kabul gördü. Hatta Danıştay, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Üstelik oy birliği ile.

Danıştay kararında, yasak ve sınırlandırmaların, ticari işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerini ölçüsüz bir şekilde zorlaştırmaması gerektiğine dikkat çekti; sigara içiminin sonuçta kişi özgürlüğü alanına girdiğini belirtti.

Kararda, tütün ürünlerinin içiminin genel sağlığı koruma açısından yasak ve sınırlamaların ölçülülük ilkesi dikkate alınarak belirlenmesinin yasal zorunluluk olduğu vurgulandı.

Danıştay kararında, çalışma ve kişi özgürlüğünün özüne dokunulmadan ölçülülük ilkesine uygun sınırlandırmalar getirilebileceğine de değindi; öneriler sıraladı.

Öneriler arasında, kahvehanelerde sigara ve diğer tütün ürünleri için özel bölüm ayrımı, büyüklüğü göre ayrım yapılması ve yeni ayırt edici özellikler belirlenmesi bulunuyor.

Şimdi artık yasak için Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay'ın başvurusuyla ilgili vereceği nihai karar beklenecek.