BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Timbuktu'nun 'etrafı sarıldı'

Mali'deki ayrılıkçı Tuareg güçleri, hızlı bir ilerleme kaydedip, ülkenin kuzeyindeki tarihi kent Timbuktu'nun etrafını sardıklarını duyurdu. Kentteki ordu güçlerininse kaçtığı bildiriliyor.

Abone ol

Afrika ülkelerinden Mali'de ayrılıkçı Tuareg güçleri, ülkenin kuzeyinde hızla ilerleme kaydedip, tarihi kent Timbuktu'nun çevresini sardıklarını duyurdu.

Görgü tanıkları kentteki bir askei üsse yoğun ateş açıldığını bildirdi.

BBC'ye konuşan bir kent sakini askerlerin üssü terk ettiğini söyledi.

Mali'de geçen ay darbeyle sivil yönetimi deviren cunta yönetimi anayasayı yürürlüğe sokma ve iktidarı sivillere devretme sözü verdi.

Uzmanlar, ülkenin kuzeyindeki Tuareg güçlerinin, darbeden sonra oluşan iktidar boşluğundan faydalanıp, hızla ilerlediğni söylüyor.

Kuzeydeki iki diğer önemli kent Kidal ve Gao, geçtiğimiz günlerde Tuaregler ve İslamcı müttefiklerinin eline geçmişti.

'Ordu birlikleri kaçtı'

BBC'ye açıklama yapan bir Timbuktulu, ordu birliklerinin kaçtığını ancak Malili Arap milislerin kenti savunmaya devam ettiğini bildirdi.

Başkent Bamako'ya bin kilometre uzaklıktaki Timbuktu, hala Mali Ordusu'nun denetiminde olan kuzeydeki son önemli merkezdi.

Mali'deki çatışmalar nedeniyle 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Tuaregler, hükümetin kendilerini görmezden geldiği gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda birkaç kez isyan etmişti.

Ancak bu kez, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi ya da karşıtları için savaşan Tuaregler'in Libya'dan aldıkları silahlarla avantaj sağladığı belirtiliyor.

Azawad'ın Kurtuluşu için Ulusal Hareket adlı Tuareg örgütüne, Ensareddin adlı daha küçük bir İslamcı grup da destek veriyor.