BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.399,52
HABER /  GÜNCEL

Suriye takvimini Annan belirleyecek!

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé, Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısının çıkışında basın mensuplarıyla bir araya geldi

Abone ol

Toplantıda üç noktanın öne çıktığını belirten Juppé, Kofi Annan'ın altı maddelik planının uygulanması için bir son tarih olmadığını, kararın Annan'ın raporu doğrultusunda belirleneceğini söyledi.

Juppé, İstanbul'da yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısındaki görüşmelerde üç önceliğin öne çıktığını ifade etti.

Birinci önceliklerinin, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Annan'ın Suriye'de şiddeti sonlandırmak amacıyla hazırladığı altı maddelik planın desteklenmesi olduğunu ifade eden Juppé, bunun dışında yaptırımların güçlendirilmesi ve Suriye muhalefetinin organize olmasına yardım etmeyi de amaçladıklarını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı, yaptırımlar konusunda asıl hedeflerinin yeni yaptırımlar gündeme getirmekten ziyade, hali hazırda Suriye'ye uygulanmakta olan ABD, Avrupa Birliği ve Arap Birliği yaptırımlarının uygulanmasını garantilemek olduğunu söyledi.

ANNAN'IN PLANI İÇİN RAPORA BAKACAĞIZ

Gelen bir soru üzerine Annan'ın altı maddelik planda ortaya konan şartların Suriye tarafından uygulanması için belirlenmiş bir tarih olmadığını ifade eden Juppé, bu konuda asıl belirleyici faktörün, Annan'ın yarın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacağı rapor olacağını ifade etti. Juppé takvimin de Annan'ın görüşleri doğrultusunda şekilleneceğini ifade etti.

Türkiye'nin Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye halkının resmi temsilcisi olarak tanınması konusunda baskılarıyla ilgili soru üzerine ise Juppé, Fransa'nın bu konuda Türkiye'yle aynı fikirde olduğunu belirtti.

"ULUSAL KONSEY TEK TEMSİLCİ DEĞİL"

Bununla birlikte Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye halkının tek değil fakat en önde gelen temsilcisi olarak tanınması gerektiğine dikkat çekerek, Suriye Halkının Dostları grubunun metinlerinde de buna işaret eden "dengeli" bir dil kullanıldığını vurguladı.

Juppé, metinlerde, Suriye Ulusal Konseyi'nden, Suriye halkının, "tek meşru temsilcisi" değil, "meşru bir temsilcisi" olarak bahsedildiğini ifade etti.

Juppé, "Konferansın kapanış açıklamasında Suriye Ulusal Konseyi'nden ana muhatap olarak bahsediliyor ve bütün muhalefet güçlerine SUK'un liderliği altında toplanma çağrısı yapıyoruz" dedi.

YAPTIRIMLAR İÇİN YENİ ÇALIŞMA GRUBU

Fransa Dışişleri Bakanı, asıl hedeflerinin yeni yaptırımlar gündeme getirmekten ziyade, hali hazırda Suriye'ye uygulanmakta olan ABD, Avrupa Birliği ve Arap Birliği yaptırımlarının uygulanmasını garantilemek olduğunu söyledi.

Juppé, "Yaptırımlar konusunda bir çalışma grubu oluşturma kararı aldık. Grup 15 gün içinde Paris'te çalışmalara başlayacak" dedi.