BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,93
ALTIN 2.430,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ticaret hacmi dostluğumuzu yansıtmıyor!

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Suriye'de yaşanan iç savaşla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Suriye’deki şiddet olaylarıyla ilgili olarak, "İnsanlar, her gün katlediliyor ve evleri yıkılıyor. Buna son verilmesi gerekiyor. Bu trajik olayların sona ermesi için bu vahşete dur demeliyiz. Asrın yüz karası bu vahşete nasıl göz yumulur? Birlikte hareket edersek Suriye halkı, özlemini duyduğu şeffaf yönetime kavuşacaktır” dedi.

Mursi’nin Türkiye ziyareti sebebiyle Ankara’daki TOBB Merkezi’nde, TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde 'Türk-Mısır İş Forumu' gerçekleştirildi. Forumda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Hatem Salah ve Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed El-Wakeel de birer konuşma yaptı.

Forumda konuşan Mursi, Suriye’de yaşanan çatışmalara değindi. Olaylardan büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Mursi, “İnsanlar katlediliyor. Görmemezlikten gelebilir miyiz bunları? Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte artık bu diktatörlüklere ‘dur’ dememiz gerekmektedir” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ İKİNCİ VATANIM OLARAK GÖRÜYORUM

Türkiye’de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu kaydeden Mursi, Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü dile getirdi. Çok önemli temaslarda bulunduklarını vurgulayan Mursi, iki kardeş ülke arasında benzerlikler bulunduğuna dikkat çekti: “Görüş birliği içindeyiz. Amacımız, yarının bugünden daha üstün olmasını sağlamak. İstikrarın, kardeşliğin hüküm sürmesinin istiyoruz. Bizim aramızda rekabet söz konusu değildir. Savaş ve huzursuzluk istemiyoruz.”

İki ülkedeki imkanlara bakarak; bu imkanlardan yararlanmak gerektiğini ifade eden Mursi, “AK Pati Kongresi’ne katıldım. Kalkınma alanında atılan adımların neticesini görme fırsatını bulduk. AK Parti liderliğinde gerçekten büyük atılımlar gerçekleşmiştir. İyi yönetim, şeffaflık, hükümet üyelerinin gece gündüz çalışmaları neticesinde önemli gelişmelere imza atılmıştır" şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE YAŞANANLAR DİKTA REJİMİNE BİR TEPKİYDİ

Mısır'daki gelişmelere de dikkat çeken Mursi, “Yaşadığımız devrim, lokma devri değildir. Ülkemizde yaşananlar dikta rejimlerine gösterilen bir tepkiydi. Devrimden sonra önemli adımlar atıldı. Barışçıl demokratik sitemlerin başladığını görüyoruz. Barışçıl yönetimin el değiştirmesi nasıl olur, bundan sonra görülecektir. Geçmişte askeri diktatörlükler altında yaşandı. Artık, Ortadoğu’nun halkları kendi yönetimlerini belirleyebilmelidir” ifadelerini kullandı.

DİĞER ÜLKELER TÜRKİYE VE MISIR BİRLİKTELİĞİNE İMRENECEKLER

Mısır halkının alın teri ve bilek gücü ile ihtiyaç duyduğu ürünleri üreteceğini kaydeden Mursi, “Özel sektörün değerli temsilcileri olduğu sürece gerçekleştiremeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Bunu kardeş Türkiye ile yapabiliriz. Vizesiz gidip gelelim. Gümrüklerden vergi almayalım. İş dünyasını engelleyecek problemler olmasın. Ticaret hacmimiz çok az. Kültürel alanda, teknolojik, araştırma alanında yeterli ağı kuramadık. Kültür köprüsünü bir an önce kurmamız gerekmektedir. Bunları yapabilirsek, Allah geleceği bize nasip edecektir. Yeni ulaşım yollarını açalım, bağların kuvvetlendirmesi neyi gerektiriyorsa yapalım. AK Parti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de benimle benzer görüşleri paylaşıyor. Bizim irademiz kendi elimizde ise muhakkak bunun uygulanması için araçları temin etmemiz gerekiyor. Yöneticiler, her imkana sahiptirler. Öyle bir önemli örnek sergileyeceğiz ki, diğer ülkeler bunu görünce imrenecektir” dedi.

MISIR’DA ŞEFFAF YÖNETİM OLACAK

Suriye’deki durum düzeldiğinde karayolu anlaşması imzalanacağını anlatan Mursi, "Devletim garanti altındadır. Bütün bu imkanlar var ise muhakkak yararlanılması gerekmektedir. Mısırlı iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Gelin siz de Türkiye’de yatırım yapın. İş dünyasının önünü açmam gerekmektedir. İş dünyasına çok önem veren hükümetimiz vardır. Gece gündüz hükümetimiz çalışmaktadır. Mısır'da şeffaf bir yönetim olacak, yolsuzluklara izin vermeyeceğiz. Kanun üstünlüğüne devam edeceğiz. Yolsuzluk yapanlara geçit yok, suç işleyenler kanun önünde hesap vermek zorundadır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılmasının altını çizen Mursi, “Hiçbir durum, Filistin halklarının meşru halklarını gölgeleyemez. Bölge halkları kendi özgür halkları ile hareket etmeli. Ele ele verdiğimiz takdirde, Allah bizi muvaffak kılacaktır. Birlikten güç doğar” sözlerini sarf etti.

ÇAĞLAYAN: TİCARET HACMİ DOSTLUĞUMUZU YANSITMAKTAN UZAK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret rakamlarının önemli bir seviyeye geldiğini belirtti. 2002-2012 yılları arasında iki ülke arasında ticaretin 8 kat büyüdüğünü aktaran Çağlayan, “Eski bir sanayici olarak, aramızdaki bu rakamların gerçekleri yansıtmadığını ifade etmek isterim. Nüfuslarımız 180 milyonun üzerinde. İki ülkenin toplam ticaret hacmi 1 trilyon doları geçmiş. 4.3 milyar dolar ticaret hacmi, bizim gerçek dostluğumuzu yansıtmaktan çok uzaktır. Bunu ilk etapta 10 milyar, daha sonra 15 milyar dolara çıkarmak istemekteyiz” diye konuştu.

Türk iş adamlarına da konuşmasında devrim sürecinde Mısır'ı terk etmedikleri için teşekkür eden Çağlayan, Türkiye'nin Mısır’a 2 milyar dolarlık bir destek paketini verdiğini bildirdi. Çağlayan, Mısır'la olan Mersin-Dimya, İskenderun-Dimya seferlerinin de kısa sürede başlayacağını sözlerine ekledi.