BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Dünyanın izlediği en önemli anlar!

AK PARTİ'nin 4. olağan kongresi pazar gününe damga vurdu. Hem konukları hem de Erdoğan'ın açıklamaları flaş başlıklarla doluydu.

Abone ol

İNTERNETHABER - AK parti'nin kongresini dün bütün dünya izledi. Pazar gününe damga vuran kongre hem konukları, hem boykotları hem de Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının son 15 dakikasında verdiği "es" mesajı ile flaş başlıklar çıkardı. 

İnternethaber.com okurları için dünkü kongrenin ana başlıklarını özetledik. 

KONGREYE DAMGA VURAN SÖZ

Başbakan'ın 2.5 saat süren konuşmasında flaş sözler son 15 dakikalık kısımda geldi. Son kez genel başkan seçilen Erdoğan, "bu bir veda değil" diyerek "ince bir ayarla" yeniden partinin başına geçeceğini ilan etmiş oldu.

Sözleri aynen şöyleydi;

"Bizden öncekiler gibi koltuğa yapışıp kalanlardan olmayacağız diye söz verdik. Bu bir veda değil, bu bir "es"tir bu dinlenme değil bir vaadin yerine getirilmesidir. Bizim molamız dahi millet içindir. Vereceğimiz molada yine milletmizin hizmetinde olacağız. İnşallah farklı ünvanlar altında yine beraber olacağız." 

1.20121001084438.jpg
KONGRE'YE DAMGA VURAN "ATLAMA"

Başbakan Erdoğan, 2.5 saatlik konuşmasında bir bölümü "atladı". 61 sayfalık konuşmada atladığı o bölüm doğrudan Kürt annelerine yönelik kaleme alınmıştı. 

Haliyle de kongreye 'atlanan' bu bölüm damgasını vurdu. İşte Başbakan'ın okumadığı o hitap;

“Ey Kürt kardeşim! Ey Kürt annesi! Eğer sen olmazsan, bu barış filizi öksüz kalır; bu barış fidanı boy vermez. Fırat’ın, Dicle’nin kenarındaki çoban kardeşim. Sen olmazsan bu süreç eksik kalır. Ey Diyarbakır’da, Benu Sen Mahallesi’ndeki kardeşim, Bitlis’teki işçi kardeşim. Batman’daki memur kardeşim. Harran’daki çiftçi kardeşim. Çocuklar, gençler, ezeler, ablalar, emmiler. İnanın siz olmazsanız bu barış güvercini mahsun kalır. Allah aşkına sizler de bu sürece artık siz de yüreğinizi koyun.”

KONGREYE DAMGA VURAN KONUK

AK Parti kongreye öyle bir ismi davet etmişti ki bu isim MHP'ye 'nezaket' kurallarını bile çiğnetti. Bu isim Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani'ydi. 

Barzani kürsüye gelirken salondan yükselen slogan da en az Kürt liderin konuşması kadar enteresandı. Salonda Barzani için 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganları atıldı.

1.20121001091512.jpg

KONGREYE DAMGA VURAN PROTESTO

AK Parti'nin dünkü kongresine bu protesto damga vurdu. MHP ve CHP'nin davetli olmalarına rağmen kongreye katılmama gerekçeleri ilginçti. MHP, Mesud Barzani davetli olduğu için, CHP ise bazı medya akredite edilmediği için kongreye gitmedi. 

1.20121001083606.jpg
KONGREYE DAMGA VURAN "ÖVGÜ"

4. olağan kongrenin şüphesiz en dikkat çeken konuklarından biri Hamas liderlerinden Halid Meşal'di... Başbakan Erdoğan'a ve AK Parti'ye övgüler dizen Meşal, konuşmasının finalinde patlattığı övgü ile salondakilerin gönlünü fethetti. 

2.20121001092824.jpg

KONGREYE DAMGA VURAN "İNCE AYAR"

AK Parti'nin bu kongresinin en önemli yönü Başbakan Erdoğan'ın son kez genel başkan seçiliyor olmasıydı. En azından kongreye gidilirken durum böyleydi. Ancak kongrede AK parti'deki bu "son" krizi ince bir ayarla düzeltildi. 75'inci madde ''Parti Genel Başkanı, büyük kongre tarafından gizli oyla seçilir. Aynı kişi kurucu genel başkanlık hariç, kesintisiz en fazla 4 olağan dönem genel başkan seçilebilir, ancak ara veren kimseler tekrar aynı göreve seçilebilir'' olarak değiştirildi.

Böylece Erdoğan'a kısa bir "es"in ardından yeniden genel başkan seçilebilmesinin yolu açılmış oldu. Elbette bu "ince ayar" sadece Erdoğan'ı kapsamıyor. Başka kimler bu "ince ayardan" faydalanabilecek derseniz aşağıdaki haberde tüm ayrıntılar bulunuyor. 

1.20121001093443.jpg

KONGREYE DAMGA VURAN "A TAKIMI"

4. Olagan Kongre ile AK Parti'de A Takımı da değişti. En dikkat çekici olan partinin yeni transferlerinin bu listede yer alması. Numan Kurtulmuş, Osman Can ve Süleyman Soylu'nun listeye girmesi kadar, liste dışında kalan ağır toplar da çok dikkat çekici. A Takımının tam listesi ve liste dışı kalan isimler aşağıdaki haberde;
1.20121001093849.jpg
KONGREYE DAMGA GÖMLEK

Başbakan Erdoğan kürsüye kravatsız çıktı. Gömleğindeki logo merak konusu oldu. "Özel terzi dikmiş onun logosu" dense de ortaya çıktı ki gömlek ünlü marka "Bisse"ye aitti ve logo da firmanın hemen her gömleğinde yer alan standart logosuydu.
 

KONGREYE DAMGA VURAN "KİTAPÇIK"

AK parti kongresine katılanlara içinde 63 maddenin yer aldığı bir kitapçık dağıtıldı. Parti'nin "yol haritası" olarak nitelenen maddeler Türkiye'yi önümüzdeki dönemde bekleyen değişimi işaret ediyordu. Aşağıdaki habere tıklayarak maddelere gözatmanızı öneriyoruz. 

2.20121001092537.jpg

KONGRENİN ŞİİRİ

Başbakan Erdoğan'ın şiir okumadığı bir kongre düşünebiliyor musunuz? Elbetteki hayır... Bu kez seçtiği şiir Sezai Karakoç'un imzasını taşıyordu. Duygusal bir dille okuduğu şiir ile salonu inletti;

1.20121001084254.jpg
KONGRENİN TÜRKÜSÜ

Başbakan Erdoğan "kardeşlerim size bir sürprizim var" diyerek önce o türkünün sözlerini okumaya başladı. Okuduğu satırlar ünlü ozan Aşık Veysel'e aitti. Başbakan'ın hemen ardından da o türkü kongre salonunda ünlü ozanın sesinden yankılandı. Salonda bir anda duygusal bir hava oluştu, ağlayan bir özürlü salonu da ağlattı. 

1.20121001082945.jpg 
VE KONGREYE DAMGA VURAN KARELER

AK parti kongresi konukları, şarkıları, şiirleri, protestoları kadar renkli portreleri ile de dünyanın dikkatini çekti. Türkiye mozayiğini yansıtan karelerde bakın neler vardı;

1.20121001094410.jpg