BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Pussy Riot kararı temyizde

Grubun üç üyesi hakkında, “dini nefretten ileri gelen holiganlık” gerekçesiyle verilen hapis kararı yeniden mahkemede.

Abone ol

Rus punk müzik grubu Pussy Riot'ın üç üyesiyle ilgili verilen iki yıllık hapis cezalarının temyiz davası başladı.

Ağustos ayında grubun üç üyesi, Moskova'da bir Katedral'in mihrabında Kremlin karşıtı bir protesto gösterisi düzenledikleri gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rus Ortodoks Kilisesi dün "punk dua" olarak adlandırdıkları şarkıyla ilgili tövbe etmeleri hâlinde, üçlüye hoşgörü gösterilmesi gerektiğini açıkladı.

Ancak avukatları, temyiz başvurusunun grup üyelerinin lehine sonuçlanacağından şüpheli olduklarını söylüyor.

Pussy Riot'un, Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (22), and Yekaterina Samutsevich (30) adlı üyeleri Ağustos ayında görülen davada "dini nefretten ileri gelen holiganlık" yapmaktan suçlu buşunmuştu.

Hapis cezası kararı dünyanın pek çok yerinde kınanmıştı.

'Anlamsız çağrı'

Meryem Ana'ya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i devirmesi için yalvarırken, Rus Ortodoks Kilisesi liderlerinin başkana verdikleri desteğe de müstehcen atıflarla dikkat çeken şarkının kilisede söylenmesinin kiliseyi öfkelendirdiği belirtildi.

Ancak Kilise yaptığı açıklamada, kadınların hareketinin "cezasız bırakılamaması gerektiği hâlde" yaptıklarından dolayı pişmanlık göstermelerinin ve hareketlerini gözden geçirmelerinin haklarında verilecek kararda "göz ardı edilmemesi gerektiğini" söyledi.

Kilise sözcüsü Vladimir Legoida "Kilise samimiyetle kutsal bir mekâna saygısızlık eden bu kişilerin tövbe etmesini diliyor. Bu kesinlikle onların ruhuna iyi gelecektir" şeklinde konuştu.

Kilisenin açıklamaları, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev'in geçen hafta grup üyeleri için ertelenmiş hapis cezasının yeterli bir ceza olacağı önerisinin ardından geldi.

Kadınların avukatları, "tövbe etmek suçu kabul etmek anlamına geliyorsa, müvekkillerinin böyle bir şey yapmayacağını" söyledi.

Bağımsız bir Rus televizyonuna konuşan avukat Mark Feigin "Müvekkillerimiz suçu kabul etmeyecek. Böyle bir çağrı yapılması anlamsız" dedi.