BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  EKONOMİ

THY tasarruf yapacak

THY, Boeing'e ''winglet'' adı verilen kıvrık kanat uçlarını üreten Aviation Partners Boeing'e, sipariş verdi.

Abone ol

Türk Hava Yolları (THY), Boeing'e ''winglet'' adı verilen kıvrık kanat uçlarını üreten Aviation Partners Boeing'e, 24 adet uçak için sipariş verdi. THY'den yapılan yazılı açıklamada, uçağın performansını artıran ve yakıttan tasarruf sağlayan kıvrık kanat uçlarının montajının, THY teknik ekibi tarafından gerçekleştirileceği, kanatçık montajı yapılacak yeni uçaklar da hesaba katıldığında yılda yaklaşık 10 milyon 260 bin litre (10.000 tondan fazla) yakıt tasarrufu sağlanacağı kaydedildi.

Açıklamada, halen THY'nin 3 Boeing 737-800 uçağında kullanılan kıvrık kanat uçlarının bir uçakta yılda yaklaşık 380 bin litre yakıt tasarrufu sağladığı ve 3 yıldan daha az bir sürede kendini amorti ettiği belirtilerek, kıvrık kanat uçlarının bugün 40 ülkede bulunan 100'ün üzerinde hava yolunun bin 500'den fazla uçağında kullanıldığı aktarıldı. Dünya genelinde kullanılan Boeing 737-700'lerin yüzde 65'inin, 737-800'lerin ise yüzde 57'sinin kıvrık kanat uçlarıyla uçtuğuna işaret edilen açıklamada, Aviation Partners Boeing'in, 2010 yılı itibarıyla tüm dünyada 4 bin 500 civarında uçağın kıvrık kanat uçlarına sahip olacağı ve yakıttan yılda yaklaşık 7,6 milyar litre tasarruf elde edileceğinin öngörüldüğü bildirildi.

''İŞLETME MALİYETLERİNE YÜZDE 4'E KADAR TASARRUF''
Tek parçadan oluşan kıvrık kanat uçlarının dışa ve yukarı doğru yaptığı kıvrımın eğimli olmasının, sürtünmeyi azalttığı ve itiş performansını artırdığı, kıvrık kanat uçlarının yeni nesil Boeing 737 uçaklarının menzilini yaklaşık 240 kilometre artırdığı kaydedildi.

Kıvrık kanat uçları, maksimum kalkış ağırlığında 3 tona kadar artış sağlarken, bu uçların takıldığı uçakların daha kısa sürede yükselip daha sessiz uçabildiği, motoru daha verimli çalıştıran ve motor bakım maliyetlerini düşüren kıvrık kanat uçlarının hava yolu şirketlerine işletme maliyetlerinde yüzde 4'e kadar tasarruf sağladığı bildirildi. Yüksek rakım ve sıcak iklime sahip bölgelerdeki hava alanlarından kalkışı kolaylaştıran bu uçların, uçuş operasyonunda ve prosedürlerde herhangi bir değişiklik yapılmasını gerektirmediği aktarıldı.