BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

Türklük tanımında uzlaşma

Sivil toplum örgütlerinin, 301. madde için bir değişiklik metni üzerinde uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Abone ol

Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi konusunda hükümete öneri sunmak için geçtiğimiz kasım ayından bu yana bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, maddede yer alan 'Türklük' tanımının korunması üzerinde prensipte uzlaştı.

Sadece DİSK'in katılmadığı madde metni gerekçesinde, Anayasa'nın 66'ncı maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunuluyor.
 
Sivil toplum kuruluşlarının 8 Şubat Perşembe günü düzenleyecekleri bir basın toplantısının ardından hükümete iletmeyi planladığı madde metni, iki fıkrada düzenleniyor.
 
Bazı yazarlara açılan davalar nedeniyle kamuoyunda tartışma yaratan 301'inci madde ve bu maddede yer alan 'Türklük' ibaresi madde metninde aynen korunurken, 'aşağılama' ifadesi yerine 'tahkir veya tezyif' ibaresi konuldu.
 
Uzlaşılan metinde ceza indirimi de yer aldı. Buna göre, suçun yurtiçi veya yurtdışında işlenmesine bakılmaksızın 'Türklüğü, Türkiye Cumhuriyeti'ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen tahkir veya tezyif edenlere altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilmesi' öneriliyor.