BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  GÜNCEL

The Times'tan olay Türkiye yazısı ABD bunu istedi!

The Times, ABD ile Türkiye arasında Suriye anlaşmasının yaşandığını belirtti. Türkiye hakkındaki yazıda, ABD'nin Ankara'dan Türkiye sınırına Suriyeli Kürtlerin yerleştirilmesini istediği iddia edildi.

Abone ol

İngiltere'de yayın yapan The Times gazetesi, Türkiye ile ABD'nin Suriye ve IŞİD politikası hakkında yazdı. Haberde, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığın Suriyeli Kürtler olduğu belirtilirken, Menbic'e açılan yolların kapatılması için Ankara'ya yapılan taleplerin yenilendiği bildirildi.

Haberin devamında ABD, Menbic'e açılan yola Suriyeli Kürtlerin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin yerleştirilmesini istedi.

"DESTEKLENEN SAVAŞÇILAR TERÖRİST OLARAK GÖRÜYOR"

Yazıda konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: PYD ve YPG'nin Menbic'e yerleştirilmesi söz konusu değildir.

"Batılı istihbarat birimleri, Paris ve Brüksel saldırılarıyla bağlantılı olan bazı teröristlerin Fransa ve Belçika'ya gitmeden önce Suriye-Türkiye sınırının güneyinde IŞİD kontrolündeki Menbic'i çevreleyen yaklaşık 96 km uzunluğundaki yolu kullandıklarına inanıyor. Amerika'nın planı, Menbic'in dışarı açılan yolu ile sınır noktasını ele geçirmeleri için Kürt savaşçıları desteklemek. Fakat Türkiye ısrarla, Kürtlerin bu önemli sınır geçişinden sorumlu olmalarına karşı çıkıyor. Ankara hükümeti, ABD'nin desteklediği Kürt savaşçıları terörist olarak görüyor. Amerika, bu kilit alanı 'Menbic Boşluğu' olarak adlandırıyor.

Yabancı savaşçıların Suriye'ye giriş çıkışları için örgütün burayı elinde bulundurması önemli. Zira IŞİD bu kenti bu yüzden bir kaleye dönüştürdü. IŞİD komutanları yabancı savaşçıları Menbic'te topluyor ve onları savaş alanlarına, Suriye'ye ya da sınır boyundan Türkiye ve Avrupa'ya yönlendiriyor." "96 km'lik yolun yaklaşık 40 km'lik bölümü Dabık kentini de içeriyor. IŞİD buranın 'Mahşer'in başlayacağı yer olacağına inanıyor."

İKNA ÇABALARI YENİLENDİ

The Times gazetesine konuşan ABD'nin IŞİD'le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk de Dabık için "Burası onların kalbi, orayı kuvvetlendiriyorlar" dedi. Gazete, Brüksel saldırılarından sonra ABD'nin 'Menbic Boşluğu'nun kapatılması için Türk hükümetini ikna etmeye çalıştığını yazarak şu ifadelerde bulundu:

"Brüksel'deki terör saldırılarının ardından Amerika Türk hükümetini Menbic Boşluğu'nun kapanmasına destek olması ve çoğu Kürtlerden oluşan iyi eğitimli Suriye Demokratik Güçleri'nin yolu kontrol etmelerine, yabancı savaşçı ve silah geçişlerini durdurmalarına izin vermesi için ikna çabalarını yeniledi."

"TÜM ÖNERİLERİNİ REDDETTİ"

Gazete, Türkiye'nin ABD'ye İncirlik üssünü açmasına rağmen iki ülke arasındaki en büyük anlaşmazlığın da Kürtlerle ilgili olduğunu belirtti ve şu yorumu yaptı:

"Türk hükümeti hala ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması için ısrar ediyor. ABD Başkanı Obama da bununla ilgili tüm önerileri reddetti. Menbic Boşluğu'yla ilgili anlaşmaya varılana kadar Amerika'nın yabancı savaşçıların geçişini havadan gözetlemek dışında başka alternatifi yok."

YPG