BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,01
HABER /  GÜNCEL

The Economist: HDP'de Öcalan rahatsızlığı!

The Economist dergisi, İmralı'dan gelen silahsızlanma çağrısının bazı HDP'liler tarafından "Öcalan elimizi zayıflattı" denerek yorumlandığını yazdı.

Abone ol

28 Şubat'ta Öcalan'ın silah bırakma çağrısını değerlendiren The Economist dergisi, Öcalan'la devlet arasında yıllardır devam eden barış görüşmelerinin sonunda meyve verme ihtimalinin olduğunu söyledi.

Öcalan'ın "Barışa her zaman olduğundan daha yakınız" ifadesini hatırlatan The Economist, yıllarca karla kaplı Kandil dağlarını bombalayan Türk'lerin artık petrol arama gibi farklı bir operasyon düşüncesinde olduğunu yazdı.

BAZI HDP'LİLERE GÖRE ÖCALAN ELLERİNİ ZAYIFLATTI

Dergiye göre, Öcalan'ın silah bırakma çağrısının zamanlaması bazı HDP'li yetkilileri rahatsız etmiş durumda. Silah bırakma çağrısının ellerini zayıflattığından şikayet eden HDP'liler,Öcalan'ın, tartışmalı güvenlik paketinin rafa kaldırılması şartı ile silah bırakma çağrısı yapması gerektiğini vurguladıklarını yazdı. TBMM'de bir kısmı kabul edilen güvenlik paketine başta HDP olmak üzere, muhalefet partileri karşı çıkıyor. The Economist'e göre, güvenlik paketi ile hükümet, Kürtlerin Meclis dışında kalması halinde muhtemel sokak gösterilerini bastırması için ellerini güçlendirdiğini yazdı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt'lerin haklarının iyileştirmesi konusunda seleflerinden daha fazla çaba ortaya koyduğunu yazan dergi, Kürt siyasetinin barış zeminine oturmasının sadece Türkiye'de değil, komşuları Irak ve Suriye'de de ses getireceğini iddia etti.

Batılı bir diplomatın, "PKK Türkiye'yi hedef almayı bırakırsa, Amerika için PKK'ya verdiği desteği de savunmak kolay olacaktır " ifadesinin de yer aldığı yazıda, Erdoğan'ın başkanlık sistemine geçmek için gerekli sayıyı yakalamak için HDP'ye muhtaç olabileceğine yer verildi. Ana muhalefet partisi CHP'nin, 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin barajın altında kalması durumunda AK Parti'nin ilgili seçim bölgelerinde oyları alarak arzu ettiği "süper çoğunluğa" ulaşabileceği gerçeğinden yola çıkarak, bu noktada HDP ile AK Parti'nin anlaşmaya vardığı sonucuna ulaştığını yazdı. 

HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın ise bu iddiaları yalanladığına yer verildi.

The Economist ayrıca AK Parti içindeki muhalefete de dikkati çekti. Yazıda, Başbakan Ahmet Davutoğlu da dahil birçok AK Parti'linin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha fazla güç elde etmesinin farkında oldukları belirtildi.