BIST 9.966
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.433,74
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Maaşları 6 bin lira! Kaymakanları bile solladı

Eğitimli, yabancı dil bilen, tecrübeli bebek ve çocuk bakıcılarının aylık ücretleri 6 bin lirayı gördü. Bu rakam, kaymakam maaşından yüksek.

Abone ol

Doğum sonrası işe dönen anneler çocuklarına buldukları bakıcılara bir servet ödüyor. Türk bakıcılarla yabancı uyrukluların fiyatları arasında ise uçurum var.

Bugün yabancı dil bilen, eğitimli ve tecrübeli bakıcı maaşları aylık 6 bin liraya kadar çıkıyor. Bu rakam, bugün 4 bin 500 lira maaş alan kaymakamdan da yaklaşık 4 bin lira alan uzman doktordan da 3 bin 500 lira alan albaydan da daha yüksek. Bakıcı hizmetleri sunan Alya Danışmanlık yetkilileri, özellikle yeni doğan bebek bakan dadıların yemek ve temizlik işlerine girmediklerini belirtiyor. Yani aylık 6 bin lirayı sadece bebek bakımı için alıyorlar. Ağırlıklı Türk Cumhuriyetleri'nden gelen Kazak, Özbek, Tatar, Moldovyalı ve Türkmen bakıcılar ise aylık 1000 dolara yatılı olarak bakıcılık yapıyor. Son dönemde doların yükselmesiyle birlikte yabancı uyruklu bakıcıların aylık ücretleri ise 2 bin 600 liraya kadar çıktı.

KAYIT DIŞI ÖNLENEMİYOR

Bu işte en büyük sorun kayıt dışı. Hükümetin gündelikçilere dahi sigorta şartı getirmesinin ardından kayıt dışı oranı düşse de tamamen bitmiş değil. Verilen bilgilere göre Türkler'in yüzde 80'i kaçak çalışıyor. Milletvekili de profesör de kaçak işçi çalıştırıyor. Bu işi merdivenaltı yapan firmalar da var. İstanbul'da 100'ün üstünde firmanın ailelere kaçak bakıcı temin ettiği belirtiliyor. Bu firmaların çoğu internette, yüzde 20'si ise telefonla, evinden ya da gezici olarak faaliyet yürütüyor.

İŞSİZ GENÇLER DE BAŞVURUYOR

Ailelere sadece Türk bakıcı hizmeti veren Okyanus Danışmanlık yöneticisi Yasemin Çizmeci ise, bakıcı parasını zor denkleştiren ailelerin sigorta yaptırmaya yanaşmadıklarını belirtiyor. Sigorta istemeyen yabancı uyruklular bu noktada tercih ediliyor. Aileler içlerine sinmese de bütçeleri yeterli olmadığı için Türkçe konuşmakta zorlanan, yaşam kültürü farklı yabancı uyruklulara mecbur kalıyorlar. Özellikle bu işteki kazancı gören farklı meslek gruplarından üniversite mezunu işsiz gençler de danışmanlık firmalarına başvuruyor.

BİR MAAŞ KOMİSYON ALINIYOR

Danışmanlık firmaları bakıcıdan bir maaş komisyon alıyor. Kaçak çalışan firmalar ise bir maaş komisyon yerine, ebeveynlerden bir maaşın yüzde 25'ini bakıcıdan da yüzde 75'ini talep ediyor. Evde çalışmaya başlayan bakıcılar, ev temizliğinden yemeğe ve çocuğun bakımına kadar pek çok şeyi üstleniyor.

GÜNDELİKÇİ FİYATLARI DA TIRMANIŞA GEÇTİ

TÜİK verilerine göre Ocak 2012 ile Ocak 2015 karşılaştırıldığında gündelikçi fiyatlarında ise yüzde 50'nin üzerinde artış var. Gündelikçi fiyatları 110 ila 130 lira arasında değişiyor. Rakam evin büyüklüğüne göre artıyor. Ocak 2010'da 65.9 lira olan gündelikçi ücretleri bu yılın

DOLAR YÜKSELİNCE YERLİYE İLGİ ARTTI

Aileler dolar yükselince yabancı parayla iş yapan bakıcıların ücretlerinde indirim için danışmanlık şirketlerine başvurmaya başladı. Ancak danışmanlık firmaları yabancı uyruklu bakıcıların rakamı azaltmadıklarını dolayısıyla şu anda Türk bakıcılara olan talebin ciddi anlamda yükseldiğini belirtiyor.