BIST 9.975
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.435,97
HABER /  GÜNCEL

GAP'a 26 milyarlık yatırım müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de GAP Eylem Planı'nı açıkladı, bölgeye 26.7 milyar liralık kamu yatırımı planladıklarını söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de GAP Eylem Planı'nı açıkladı. Davutoğlu, GAP Eylem Planı çerçevesinde 26.7 milyar liralık kamu yatırımı yapmayı planladıklarını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı'nı açıkladı. Terörün 400 milyar dolarlık bir faturası olduğunu belirten Davutoğlu, terör dolayısıyla 30 yıl boyunca her yıl yüzde 0.5 büyümeyi kaybettiğimizi söyledi.

Bölgede barışla, demokrasi ile ekonomik kalkınma arasında bir irtibat olduğunu belirten Davutoğlu, demokrasinin olmadığı yerlerde ekonominin rasyonel olarak gelişmesinin mümkün olmadığını anlattı. Demokrasinin olması için barış ortamının olması gerektiğini de belirten Davutoğlu, GAP eylem planı, çözüm süreci ve yapılan görüşmelerin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu ifade etti.

5 ALANDA 115 EYLEM

GAP için 5 ana alanda 115 eylem içeren bir plan üzerinde çalıştıklarını söyleyen Davutoğlu, GAP eylem planının 2008 yılından beri hızla devam ettiğini söyledi, eylem planı çerçevesinde 2 milyon metrekare toprağın tapulaştırıldığını anlattı. 

Silvan barajının inşaatı ve sulama kanalına da başladıklarını belirten Davutoğlu, GAP'ın yeniden gözden geçirildiğini, gelinen düzeyin daha iyi bir noktaya getirilmesi için bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Yeni dönemde daha önce var olan kapasiteyi arttırmanın yanısıra, organik tarım, yenilenebilir enerji gibi değer boyutu da olan kalkınmayı güneydoğuya hakim kılacaklarını belirten Davutoğlu, "Göç azalacak böylece büyükşehirler üzerindeki baskı ortadan kalkacak. Çözüm süreci kalkınmayı destekler, kalkınma çözüm sürecine destek verir. İstihdam arttırıcı üretim odaklı yeni boyutlar ortaya koyacağız. 2023 hedefine güneydoğunun da intibak etmesini sağlayacağız.

GAP Eylem Planı'nın 5 ana eksende oturtulacağını söyleyen Davutoğlu, başlıkları şöyle sıraladı, "Ekonomik kalkınmanın hızlanması, sosyal gelişmenin güçlenmesi, şehirlerin yaşanabilirlik arttırılması, Altyapının arttırılması, işsizlik oranlarının düşürülmesi"

GAP'TA NELER YAPILACAK?

Sulama alanında 651 bin hektar alanı sulamaya açacak, böyle 1 milyon hektarlık alanı sulu alana ulaştıracağız.

Sulama

362 kilometre ana sulama kalanı yapacağız

Barajları tamamlayacak ve sulama inşaatına başlayacağız

Tarım

Tarımsal altyapıyı geliştireceğiz, seracılık, tohumculuk gibi alanlara öncelik vereceğiz.

Organik ürünler için mali destek

Büyük ve küçük baş hayvancılık için altyapı desteği

Çözüm süreciyle meraları, köyleri, yaylaları tekrar şenlikli hale getireceğiz.

Su ürünleri üretimini arttıracak destek programı

Organize sanayi siteleri yatırımlarına devam

Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri

Bölge sınır kapıları güçlendirilecek

43 ilde girişim sermayesi fonu kurulacak

Enerji

Ilısu Barajı ile elektrik üretilecek, Cizre Barajı ile elektrik üretilecek, Mardin ve Şırnak doğalgaz boru hattı

Doğalkaynak, maden envanteri çıkarılacak

Jeotermal kaynak tespiti

Karacadağ'ın teknonik olarak incelenmesi

Üniversitelere enerji araştırma

Turizm

Turizm konusunda yeni imkanlar araştırılacak

Tarihi mekanların uluslararası düzeyde tanıtımı

Diyarbakır surları onarımı

Göbeklitepe uygulama projesi

Cizre iç kale müzesi

Kral yolu projesi, Batman, Gaziantep, Mardin kültür varlıkları turizme kazandırılacak.

Eğitim

Eğitim alanında fiziki altyapı sağlanacak

Okullarda 17 bin yeni derslik yapılacak.

63 adet kütüphane kurulacak

Bölge üniversitelerinde uluslararası öğrenci sayısını arttırmak amacıyla Erasmus etkin olarak kullanılacak

Yatırım programık kapsamında 8 bin 750 kişilik yurt yapılacak

Sağlık

Devlet Hastanelerinde 8 bin yeni yatak kapasitesi

Sağlık personeliyle vatandaşın sağlık bilinci ile ilgili eğitimler

Sağlık personeli arttırılacak

Sosyal Hizmet ve Yardımlar

Bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri yapılacak

Sevgi evleri çocuk yuvaları kurulacak

Kadın istihdamını içeren sosyal kalkınma

Kadına yönelik toplumun bilgi düzeyine ilişkin eğitim

11 Adet gençlik merkezi tamamlanacak

18 yeni sosyal hizmet merkezi

Huzur evleri yapılacak

Şehirlerde yaşam kalitesi

Yaşam mekanlarını spor yapacak şekilde tasarlanacak

40 spor tesisi tamamlanacak

Dicle vadisi projesi etaplar halinde yapılacak

Entegre atık tesisleri

Ulaştırma

Nisibi köprüsü açılacak

Van Şırnak karayolu yapılacak

1700 kilometre yol yapılacak

Demiryolu güçlendirilecek

BARIŞ ORTAMI ŞART

2003'ten beri 41 milyar liralık yatırım ayırdıklarını söyleyen Davutoğlu, ikinci eylem döneminde 26.7 milyar lira kamu yatırımı yapılacağını açıkladı.

Ülkede yatırımların yapılabilmesi için barış ortamının olması gerektiğini anlatan Davutoğlu, vatandaşlar arasında aidiyet duygusunun çok önemli olduğunu söyledi. 

Bölgesel kalkınma örneğinin bütün bölgeye dağılmasını istediklerini de belirten Davutoğlu, "Bizim GAP Bölgesinde yaşadığımız kalkınmanın, Suriye ve Irak için de ilham kaynağı olmasını istiyorum. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomik gücü haline getirmenin lokomotif gücü GAP bölgesi olacaktır" diye konuştu.

Eylem Planının başarısını tek tek değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, en önemli kesim olan özel sektörle yakın temas halinde olacaklarını belirtti.

Son dönemde kadın istihdamının arttığını da söyleyen Davutoğlu, bütün dünyada işsizlik artarken 2008'den bu yana 6 milyon yeni iş imkanı sağladıklarını belirtti. Bütün küresel çalkantılara rağmen 2014'te 1.4 milyon yeni istihdam sağlandığını sözlerine ekledi.

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası ile ilgili sorulara da cevap veren Davutoğlu, Türkiye'nin bütün sayısal göstergelerinin yatırım için cazip noktada olduğunu söyledi. Emtia fiyatlarının düşmesiyle birlikte Türkiye'nin çok ciddi olarak avantajlı bir ülke konumuna geldiğini belirten Davutoğlu, "Tam ajantajlı noktada iken bu dalgalanma gündeme geldi. Bunun nabzını tutmaya çalışıyoruz. Onun için dün akşam Hazine Müsteşarlığı, SPK ve Merkez Bankası ile ayrı ayrı kendilerinden son durumla ilgili bilgiler aldım. Küresel ekonomilerdeki songelişmeleri paylaştık. Hertürlü konuyu görüştük. Merkez Bankası Başkanı Basel toplantısı için İsviçre'ye gitti. Burada bu mesele de görüşülecek. Onun dönüşünde tekrar değerlendireceğiz. Özellikle merkez bankalarının ortak değerlendirmelerini. Zaten Merkez Bankası günlük satışını 40 milyondan 60 milyona çıkardı. Bunlar bir miktar etkili oldu. Müdahalenin zamanını ve araçlarını söylediğinizde müdahale etkisini kaybeder. Dönüşte değerlendireceğiz. Daha sonra bütün bu yaklaşımlarla ilgili olarak cumhurbaşkanına bir bilgi arzı olacak. Adımadım takip edeceğiz. Serbest kur sisteminde bütün bu dalgalanmaları değerlendirmek icap eder. O bakından kamuoyunun bütün kurumlarımızın bir koordinasyon içinde olduğunu bilmelerini istiyorum. New York'tan da temas halindeydik. Halkımızın, Türkiye'nin ekonomik gücüne güvenmesi ve ekonomi yönetimi bağlamında yakın koordinasyon içinde her türlü tedbiri alacağımız bilerek hareket etsinler"