BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

TGRT için yasayı çiğnediler

TGRT'nin satışında RTÜK yasasının devre dışı bırakılması Fatih Altaylı'yı çileden çıkardı.

Abone ol Murdoch Türk vatandaşı mı?

RTÜK Yasası diye bilinen yasa, Türkiye'de "yabancıların" radyo ve televizyon sahibi olmalarına bazı sınırlamalar getiriyor.
Buna göre yabancı bir gerçek ya da tüzel kişilik, Türkiye'de televizyonlarda yüzde 25'ten fazla pay sahibi olamıyor.
Yasaya göre, Türk vatandaşı olmayan bir yabancı bir televizyonun yüzde 25'ine sahip olabilir. Ya da isterse 5 televizyondan yüzde 5'lik paylar alabilir ya da bir televizyondan yüzde 10, üç televizyondan yüzde 5 alır.
Ama toplamda yüzde 25'i geçemez. Bunu ben demiyorum yasa diyor. Bu yasa geçmişte uygulandı. Doğan Grubu'nun televizyonlarını tek çatı altında toplayan Doğan TV, Deutsche Bank'a hisse satmak isteyince, Doğan TV'deki bazı televizyonlarda zaten yabancı payı olduğu için buna izin verilmedi. Ancak her ne hikmetse, TGRT'nin satışında bu gözönüne alınmıyor. TGRT, News Corporation'a, yani Murdoch'un şirketine satılıyor. Tabii, bu iş "kılıfına" uydurularak yapılıyor. Yani Murdoch kendi ortada olmayacak, birileri onun adına bu hisselerin sahibi görünecek.
"Kanuna karşı hile" yolu seçilecek. Kanuna karşı hile yapıldığını daha önce de gördük ama böylesini hiç görmedik.
Televizyonu Rupert Murdoch'un aldığı "davul zurna" ile ilan ediliyor ama Murdoch sahip görünmeyecek.
Böyle bir saçmalık olur mu?
Allah aşkına değiştirin şu yasayı, gelecek olan adam gibi gelsin. Değiştirmiyorsanız da, uygulayın da, enayi yerine koyulmayın!

Yazı: Fatih Altaylı
Kaynak: