BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  GÜNCEL

TESK kış lastiği için erteleme istedi!

TESK Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Keskin, kış lastiği uygulamasının 1 yıl ertelenmesini istedi.

Abone ol
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, kış lastiği uygulamasını teknik olarak doğru ve yerinde gördüklerini ancak uygulama süresinin 1 yıl ertelenmesini ve tüm araçların kapsama alınmasını talep ettiklerini belirtti.
 
Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan kamyon, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve tırlarda kış lastiği uygulaması zorunluluğunun, beraberinde birçok sıkıntıyı ve sorunu getirdiğini savundu.
 
Uygulamaya karşı olmadıklarını ancak dar zamanda uygulamaya başlanılması nedeniyle sorunlar yaşadığını belirten Keskin, ''Trafik kazalarının azaltılması kapsamında bu gibi teknik uygulamaların başlatılmasını her zaman destekliyoruz. Ancak, sadece şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda 1 Nisan'a kadar kış lastiğinin kullanılmasının zorunlu tutulması, eşitlik ilkesine aykırıdır. Karayollarında sadece ticari araçlar değil, tüm araçlar seyir etmektedir. Kış aylarında karayollarında seyir eden tüm araçlar, aynı tehlike ihtimaliyle karşı karşıya bulunuyor'' ifadelerini kullandı.
 
Keskin, şunları kaydetti:
 
''Sadece kayıtlı, vergisini veren ticari taşımacılık yapanların bu uygulamada pilot olarak dar zamanda seçilmesi, bu ülkede vergi kaydı olanlara karşı bir haksızlıktır. Bugün ticari kaydı olmayan ancak ticari amaçla kullanılan holdinglerin yüz binlerce pazarlama otomobilleri ve minibüsleri kapsam dışı kalıyor, ancak vergisini vermekte, evine ekmek götürmekte zorlanan, ticari taşımacılık yapan esnaf 1 aylık sürede uygulamaya zorlanıyor.''
 
Böylesi önemli ve büyük bir kitleyi ilgilendiren uygulamanın en az 1 yıl önceden duyurulması gerektiğini ifade eden Keskin, uygulamanın kış sezonuna 1 ay kala başlatılmasının, sosyal ve ekonomik açıdan ticari taşımacılık yapanlara önemli sorunlar yaşattığını belirtti.
 
Taşımacılık sezonunun en ölü döneminde, iş yapamayan ticari taşımacıların kış lastiği masrafıyla karşı karşıya bırakıldığını savunan Keskin, ''Uygulamanın dar zamanda başlatılması piyasada kış lastiği konusunda karaborsa oluşturmuştur ve lastik bulunmamaktadır. Uygulamanın zorunluluğu nedeniyle bugün rekabet ortamı oluşmadan piyasada bir kış lastiği lobisi oluşmuştur'' iddiasında bulundu.
 
Şevket Keskin, ''Teknik olarak doğru ve yerinde gördüğümüz kış lastiği uygulama süresinin 1 yıl ertelenmesini ve tüm araçların kapsama alınmasını talep ediyoruz. Uygulama ertelenmezse bile cezai işlem ertelenmeli. Taşımacılık faaliyeti gösteren küçük esnaf ve sanatkarımız için dar zamanda önemli ölçüde maddi yük getirecek olan kış lastiği uygulamasının 1 yıl ertelenmesi durumunda hem önümüzdeki sezona daha rahat hazırlık yapılmış olacak hem de piyasada rekabete açık kış lastiği satış şartları oluşacaktır'' ifadelerini kullandı.