BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,85
ALTIN 2.430,55
HABER /  GÜNCEL

Vekillerden Gül'e tepki yağıyor!

Cumhurbaşkanı Gül Büyükşehir Belediyeler Kanunu'nu onayladı. Muhalefetin tepkisi büyük. Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından incelenmediği görüşündeler.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA-
 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Büyükşehir Kanununu onaylaması muhalefetten tepki aldı.

VETO ETME FERASETİ GÖSTEREMEDİ

Abdullah Gül'ün hayırlı bir iş yapmadığını söyleyen MHP Milletvekili Mehmet Şandır tepkisini şöyle dile getirdi:

"Devletimiz ve milletimiz için çok ciddi riskler taşıyan bu kanunu veto etme ferasetini gösterememiştir. Bu kanun ülkemizin geleceği açısından çok riskler taşımaktadır. Bu husus Sayın cumhurbaşkanı'na her kesimden, muhlafetten iletilmesine rağmen bu uyarıları dikkate almamış ve önüne geldiği şekilde onaylamıştır."

UMARIM ANAYASA MAHKEMESİ GEREKENİ YAPAR

Bunun zararını milletimiz çekecek diyen Şandır, ülkenin PKK terör örgütünün istediği şekilde yapılandığını da sözlerine ekledi:

"Bu yasa milletin tepkisini çekecektir. İdari fedaralizme, PKK'nın talep ettiği özerk yönetime kapı aralamaktadır. Dolayısıyla doğru bir iş değildir. Sayın cumhurbaşkanı2nın gerekçeleri nedir bilemiyorum ama milletin geleceği açısından çok ciddi tehlikeler taşımaktadır."

Anayasa mahkemesinin bu konuda gerekeni yapacağını umduğunu dile getiren Şandır, "Bu kanun Anayasa Mahkemesinden dönmelidir, bunu umut ediyorum" dedi.


AKP'NİN NOTERİ

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da Cumhurbaşkanının bu yasayı yine AKP'nin Çankaya'daki noteri gibi hemen onaylamasına tepkili.

"Sayın cumhurbaşkanı yasa tasarısını bu kadar bekletince ve giden heyetlere de Anayasal yönden yasayı inceleyeceğim ve inceleteceğim deyince, acaba bu defa Sayın cumhurbaşkanı hert gelen yasayı onaylama görevini değiştirecek mi, yani adeta bir nevi noterlik yapar gibi Cumhurbaşkanlığı yapmayıp yasayı hakikaten inceleyip sakıncalarını görecek mi diye umutlandık ama gördük ki Sayın cumhurbaşkanında değişen hiçbir şey yok. Cumhurbaşkanı bu sefer yasayı bekletip onayladı o kadar."

"Cumhurbaşkanı bu yasayı gerçekten inceleseydi açık bir şekilde bir değil birkaç maddede birden  Anayasa ihlali olduğunu görürdü. Aklı başında herkesin gördüğünü Sayın Cumhurbaşkanı nedense göremedi. Bu yasada Anayayasal yönden, vatandaşlar yönünden, köylüler yönünden çok ciddi sıkıntılar var. Üniter yapı açısından çok sıkıntılı bir yasa. Çok yazık. Ülke göz göre göre AKP'nin eliyle ve Cumhurbaşkanının onayıyla bir uçuruma sürükleniyor. 
 
HALKIN FİKRİ ÖNEMSENMİYOR

Bugün meclise gelecek Anadilde savunma konusu da bunun devamı diyen Oğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP'nin çalışması, cumhurbaşkanının onayı ile memleket sıkıntılı sürece doğru gidiyor. Büyükşehir yasası üniter yapıyı bozacak temel yasaydı, bunlar ortada iken, Cumhurbaşkanı çıkıp da, bu yasanın Anayasayı ihlal etmediğini, vatandaşların, köylülerin lehine olduğunu söyleyebilseydi. Diyebilseydi ki; Bu beldeler kurulurken referandum yapıldı ama biz sizin fikrinizi zerre kadar önemsemiyoruz, Cumhurbaşkanınız olarak ben hakkınızı savunmam gerekir ama fikrinizin bir önemi yok. Düşüncelerini ortaya koysun. Siyasi mülahazalarla, siyasi hesaplarla, Cumhurbaşkanı kim olacak hesaplarıyla yasa onaylanmaz."

"Bu yasa türkiye'yi bölen bir yasadır, bununla da kalmayacaktır. Bugün Anadilde savunma adı altında bölücü bir yasa daha geliyor. Dünyada bir örneği daha yok. Avrupa insan hakları sözleşmesinde bile yeri yok. AKP bu yasayı da çoğunluğuna ve Çankaya'da noterlik görevi için tahsis edilmiş Sayın Gül'e güvenerek gündeme getiriyor. Bundan sonra Sayın Gül noterlik vazifesine devam etsin, bu görevdE kendisine kolaylıklar diliyorum."


HALKIN ONAYI YOK

Yasanın onaylanmasına CHP'den de tepki var. CHP Milletvekili Levent Gök, yasanın onaylanmasının Türkiye açısından doğru bir karar olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Halkın onayına sunulmadan parçalanan Şişli ve Yenimahalle gibi yerlerde Cumhurbaşkanı'nın bunu onaylamayacağı geri göndereceği yönünde bir beklenti vardı. Çünkü bu konuda kimsenin görüşü alınmamıştı bir operasyonla buralar parçalandı. Bu konuda ve diğer yasa hükümleri konusunda muhalefetin sıkıntılarını dikkate almasını beklerdik. Cumhurbaşkanı ne yazık ki AKP'nin Cumhurbaşkanı olduğunu bir kez daha göstermiştir."

Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı onaylamasına tepki gösterenlerden biri de MHP Milletvekili Faruk Bal. Bal, Cumhurbaşkanının yasayı veto etmesini beklediklerinin altını çizerek şunları söyledi:

"Büyükşehir Belediye Yasası Büyükşehir kurma yasası olmaktan ziyade eyaletler oluşturma yasasıdır. Vatandaşları iki gruba ayırıp, çift hukuklu bir Türkiye yaratma yasasıdır. 1500'den fazla beldeyi mahalleye dönüştüren, 16 binden fazla köyü mahalleye dönüştüren, buralara belediye hizmetlerini ortadan kaldıran bir yasadır. Daha da vahimi malalle muhtarlıklarının hükmü şahsiyeti olmadığı için köy ve beldelerin, mera, otlak, kışlak, yaylak gibi ortak mal varlıklarını talan etme yasasıdır. Oslo görüşmelerinde de karar verilen yaratılacak eyaletlerden üçünü PKK'ya tahsis etme yasasıdır. AKP Milletvekillerinin de içine sinmemesine rağmen Başbakan'ın talimatı ile meclisten geçirilmiştir. Yasanın bunca olumsuzluklarını Cumhurbaşkanının da görmemesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin başı ve Türk Milletinin başı olarak bu yasayı veto etmesi beklenirdi ama Sayın Cumhurbaşkanı milletin bu beklentisini yerine getirememiş, devletin üniter yapısına, milletin bölünmezliğine vatandaşların eşitliğine, yerel yönetimlerin idarenin bir bütünü olduğuna dair anayasa ilkelerini göz ardı etmiştir."