BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.407,47
HABER /  GÜNCEL

Suomi uydusu Dünya'yı gece görüntüledi

Dünya'nın Amerikan meteoroloji uydusu Suomi'den çekilen göz kamaştırıcı gece görüntüsüne Siyah Mermer adı verildi.

Abone ol

Dünya'nın Amerikan meteoroloji uydusu Suomi'den çekilen göz kamaştırıcı gece görüntüsüne Siyah Mermer adı verildi.

Bu görüntü şu anda uzayda bulunan en gelişkin uydulardan biri olan Suomi'nin bulutsuz bir havada çektiği bir dizi fotoğrafın birleştirilmesiyle elde edildi.

Suomi uzay aracı olarak da adlandırılan platform geçen yıl esas olarak önemli meteorolojik verilerin elde edilmesi amacıyla fırlatılmıştı.

Elde edilen görüntü aynı zamanda Suomi'nin VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) yani kızılötesi ışınlarla fotoğraf çeken aygıtının çok düşük ışıkta görüntü alabilme hassasiyetini de sergiliyor.

VIIRS Dünya'nın karanlık yüzünde bile olsa hava durumu tahmincilerinin ihtiyaç duyduğu sis, kar, bulut gibi bir dizi olgu hakkında bilgi toplayabiliyor.

Bunları yaparken VIIRS çoğunlukla ay ışığından yararlanıyor. Fakat ay ışığının da olmadığı durumlarda aygıt hala atmosferin gece parıltısından yararlanarak Dünya'yı görebiliyor.

İşte Siyah Mermer uydunun bu işi ne kadar iyi yaptığının bir kanıtı.

NASA ve Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin ortak fırlattığı Suomi tarafından gönderilen görüntüler, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili en büyük yıllık bilimsel toplantı olan Amerikan Jeofizik Birliği (AGU) toplantısında kamuoyuna sunuldu.