BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,57
HABER /  GÜNCEL

Terfi bekleyen paşalara Balyoz indi

Ağustos geldi çattı! YAŞ toplantısı öncesi TSK'da 82. madde sıkıntısı yaşanıyor. Yönetmelik uygulanırsa bu isimlere terfi yok!

Abone ol

TSK Personel Kanunu 65. maddesi yargılaması sürenlerin terfilerini engellerken, Subay Sicil Yönetmeliği 82. madde ise yargılaması sürenler terfi ettirilseler bile terfilerin iptalini şart koşuyor

Genelkurmay Başkanı’nı değiştirecek YAŞ’ın 2010 yılı ilk toplantısı 1-4 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak. Bu yılki YAŞ toplantısı, Balyoz Eylem Planı olmak üzere darbeye teşebbüs soruşturmalarında adı geçen çok sayıda generalin terfi listesinde yer alması dolayısıyla kritik. YAŞ’ın sivil üyelerinin yargılanan şüpheli generallere terfi verilmesi halinde YAŞ kararlarına itiraz etmesi beklentiler arasında.

YÖNETMELİKLER DİDİK DİDİK

YAŞ toplantısı öncesi Genelkurmay Başkanlığı Karargahında hummalı bir çalışma başlatıldı. Edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, tutuksuz yargılanan personelin terfi durumu nedeniyle mevzuatı ayrıntılı incelemeye aldı. Askeri personel yasa ve yönetmelikleri uyarınca, tutuksuz yargılansalar dahi davalarda ‘şüpheli’ olan muvazzaf subayların terfi ve kademe ilerlemeleri yapılamıyor, yapılsa dahi onanmıyor. Onansa da iptal ediliyor. Genelkurmay Adli Müşavirliği de bu net ve ağır mevzuat karşısında yönetmeliği tüm ayrıntılarıyla didik didik ediyor.

Şüpheli generallerin terfi durumu, TSK Personel Kanununun 65’inci maddesinin “e” bendinde yer alıyor. 65. maddeye göre “açığa alınanlar”,TSK’dan atılmayı gerektirmeyen hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum olanlar”, “açıkları kaldırılmış olup da henüz hükümleri kesinleşmemiş olanlar”, “tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanlar” terfi ettirilemiyor.

‘TERFİ ETSE DE İPTAL EDİLİR’

Genelkurmay Adli Müşavirliğinin son günlerde 65. maddeden daha fazla üzerinde çalıştığı mevzuatın ise Subay Sicil Yönetmeliği olduğu bildirildi. Yönetmeliğin 82. maddesinde, terfi ettirilmeyecek personelin kapsamı genişletiliyor ve daha da net bir ifadeyle, soruşturması devam edenlerin terfi alması halinde bunun onanmayacağı, onansa da iptal edileceği hükme bağlanıyor. Yönetmelikte “Tutuklu bulunanlar ya da tahliye edilmekle beraber soruşturması veya muhakemesi devam edenler yahut haklarında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, rütbe kıdemlilikleri onanmaz. Onanmış olanlar iptal edilir” ifadelerine yer veriliyor.

Terfi bekleyen ‘sanık’ generaller

Balyoz Darbe Planı iddianamesinde sanık listesine konulan 25 muvazzaf generalden 13’ü YAŞ’ta durumları ele alınacak generallerle ilgili listeye girdi.

Balyoz sanığı bir Korgeneral, Orgenerallik beklerken, bir Koramiral de Oramirallik sırasında. 5 Balyoz sanığı Tümgeneral YAŞ’ta Korgenerallik beklerken, 3 sanık Tuğgeneral YAŞ’ta Tümgenerallik, 3 Tuğamiral de Tümamirallik sırasında. İşte o generaller: • Korgeneral Nejat Bek, • Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: • Tümg. Salim Erkal Bektaş • Tümg. Abdullah Dalay • Tümg. Ahmet Yavuz • Tümg. Halil Helvacıoğlu • Tümg. Gürbüz Kaya • Tuğg. Kasım Erdem • Tuğg. Hakan Akkoç • Tuğg. Ali Aydın. • Tuğamiral Ahmet Türkmen • Tuğamiral Mustafa Karasabun • Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu.

Kıymet Sezer / STAR